Läser i SvD (även om jag också såg rewrites på den här artikeln hos bl.a. DN och Aftonbladet) om att det slängs en massa skolmat i Stockholm. Tydligen är problemet rätt stort. Dels ekonomiskt, men också för att miljöpåverkan är rätt stor.
Men man ser skillnader mellan köken. Och så undrar man varför det är så...
Här är ett par tips, till dig som jobbar i (för-)skolkök för att minska svinnet:
A) Gör dina gäster delaktiga i menyn! Håll t.ex. matråd där du låter eleverna komma med egna förslag på maträtter. Var prestigelös, vill de bara äta makaroner och köttbullar så låt dem göra det. En dag. Sedan kan du kolla hur mycket svinn du fick den dagen...
B) Gör dina gäster delaktiga i matlagningen! Ta in barn i köket, då och då, låt dem vara med och laga mat. De slänger inget de lagat själva. Och de ser efter sina kamrater också!
C) Om det är möjligt - portionera mindre. Alla vet att när maten är "på andra sidan kökströskeln" är den sopor. Jag vet att du vet att du inte får ta om hand om rester som serverats i matsal eller ute på avdelningar. Men om du portionerar ut mindre kan folk komma och hämta mer "när de behöver" snarare än få för mycket på en gång. Svinnet minskar och du får rester i köket, som du kan ta bättre hand om - gammal kostekonomi, helt enkelt.
D) Umgås med dina gäster! Känner de dig ser de ditt jobb. Ser de ditt jobb tar de hänsyn och kastar mindre.
E) Beställ lagom mycket! Ett tips som tar lite tid att lära sig. Och det kan variera väldigt (på en förskola krävs det bara att det börjar gå vintersjuka eller förkylning och så kan antalet variera med typ hälften på en dag!), men försök att använda dig av råvaror så länge som möjligt, så du slipper få "svinn i köket".
--
Andra om samma ämne.
fredag, augusti 28, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
9 kommentarer:
Bra skrivet.
Bra kommentarer. Började som lärare på en skola i februari och häll på att dö då jag såg skolmaten.
Allt och jag menar allt såg ut som grå sörja. Lyckligtvis dömdes centralkökets kantiner ut efter två månader och allt fick lagas i ugn på bleck istället. Det resulterade i bra mat fram till sommarlovet.
Nu har kommunen bytt leverantör och kvaliten är nånstans mittemellan. Tyvärr tror jag att även dålig mat bidrar till svinnet. Det blir ju svårt för oss vuxna att motivera barnen till att äta då vi själva knappt klarar av att smaka på det.
Ingen skugga docj på vår egen personal i´matsalen. De både engagerar barnen, fixar fint salladsbord och pratar med eleverna och är väldigt omtyckta. I mångt och mycket troro jag att den mat som går åt gör det på grund av att de är trevlig!
Eleverna slänger mat för ungefär en krona om dagen per person alltså. Hur mycket svinn är det jämfört med vanliga resturanger?
Hmm. Svårt att svara någon av Er när ni alla är anonyma...
Hur är det egentligen att ha med barnen in i köket? På L's förra dagis inne i stan så var det strikt förbjudet för något barn att gå in i köket inte för att de kan skada sig utan, enligt fröknar, pga lagar och förordningar typ.
De fick inte ens ha hela ostar som barnen kunde hyvla på avdelningen. Detta var pga hygienen och inte för att barnen kunde skära sig. Nya EU-regler sa fröken, för de hade alltid hyvlat på avdelningen så barnen kunde lära sig också.
/Fd LocusKarin -som saknade dig i onsdags.
Locuskarin: Nej - det är inta olagligt att barnen är i köket. Men det är kökets chef som själv är ansvarig för att hygienen funkar.
Och det finns inga regler om att det inte får finnas fast ost i bit på avdelningarna.
DÄREMOT är det så - i det fall att man följer Stockholms stads kostpolicy för mat till barn - som ju är skriven av en konsult från "skolmatens vänner" (en intresseorganisation från livsmedelsindustrin själva) att det där förordas just färdigskuren ost...
Men kolla in livsmedelsverkets websida, där har de faktiskt haft en del "ha ihjäl myter"-grejer om just hur livsmedelslagen skall tolkas. Där det står "på ren svenska" att barnen skall kunna vara i köket.
Tack för det svaret. Då är det inte så illa som jag befarade. Ska genast snacka med nya dagiset om små praktikanter i köket :-)
På tal om osten så var det så att det blev billigare att köpa färdigskuren ost än att köpa stor och skära på maskin i köket (sa de, men vad vet jag...)
Var finns stockholm stads kostpolicy att hämta?
Anonym: Jag vet faktiskt inte. Jag har fått mitt exemplar upptryckt och skickat till mig från mitt stadsdelskontor. Hör av dig dit, eller till kostchefen så kan de säkert skicka dig ett ex. Lycka till.
Skicka en kommentar