torsdag, augusti 13, 2009

Frukt är godis? Godis är nyttigt?

För att belysa lite av problematiken kring det här med att vara kommunalanställd, jobba med barn och mat och hela tiden försöka vara medveten om "hälsosam mat" och de nya trenderna...

Läser i dagens SvD att vi Svenskar äter minst frukt och grönt i Europa. ("Bäst" på att äta frukt och grönt är tydligen Grekerna). Man pratar med företrädare för bl.a. livsmedelsverket som alla hävdar att det är viktigt, för att inte säga livsnödvändigt, att äta mer frukt och grönt.

(Några siffror för dödlighet i olika vitaminbristsjukdomar orsakade av för lite frukt och grönt i kosten framgår inte, men jag förstår att jag som Svensk skall ha dåligt samvete för att jag äter så lite frukt och grönt).

Det här sker samtidigt som man pratar rätt mycket i just barnkostkretsar om att just fruktsocker är farligt och att vi kanske bör skära ned mer på fruktintaget för barn.

Det är svårt med balansgången, således.

Samtidigt - vi har alltid lärt oss att "frukt är nyttigt" och faktiskt fanns det när jag växte upp ett talesätt att "frukt är godis" för att försöka få barn att äta mer frukt och mindre godis.

Så läser jag - i SAMMA tidning ytterligare tips för ett hälsosamt leverne. Där det framgår att jag - för att skydda hjärtat skall äta något helt annat...Godis

2 kommentarer:

kallskänkan sa...

Min och min systers talesätt är att Godis är frukt!

Jesper sa...

Låter logiskt på något sätt! :-)