torsdag, augusti 06, 2009

Bär ger energi som räcker hela hösten


...om man får tro Aftonbladet. Det vore bra. Förra veckan såg jag faktiskt hjortron, men de var ännu bara kart och hade inte riktigt mognat. Om någon vecka blir det kanske ut i skogen här intill i alla fall och försöka hitta blåbär. Det skulle vara gott till någon paj, eller sylt, eller så. Vi får se.

Hjortron är annars ett av mina absoluta favoritbär. Vilket/vilka är dina?

(Och den här gången är det hjortronen på bilden som har med texten att göra)! :-)

17 kommentarer:

kallskänkan sa...

Du får skynda dig om du vill ha blåbär, dom var väldigt tidiga i år!

Lyxpiraya sa...

Blåbär är mina favoriter !

Jessika sa...

Hallon och åkerbär. Åkerbär har jag aldrig plockat själv men det står på min lista över saker som jag vill göra någongång. Gott är det i varje fall. Åkerbärssylt gör vem som helst lycklig.

Jesper sa...

Kallskänkan: Mmm. Har hört att det redan står skogen full...

Lyxpiraya: Ja, det är väldigt, väldigt gott.

Jessika: Åkerbär är fantastiskt. På ett ställe där jag jobbade hade vi gåslever med portvinskokta åkerbär. Det var inte så dumt! :-)

Basic sa...

Efter över 20 års väntan lyckades jag äntligen få äta åkerbär direkt från plantan i år. Makalöst, och till och med bättre än sylten.

Jesper sa...

Basic: Jag inser att det inte är särskilt ofta jag skriver det här - men - Nu blev jag riktigt avundsjuk på dig!

Mackan sa...

Blåbär i filen eller på gröten - mmmmm.

Men björnbär är riktigt, riktigt nice annars.

Jessika sa...

Basic, avis :)
Var plockade du?

Basic sa...

Jessika: Det var ute vid kusten i närheten av Luleå. Det verkar bli färre bär för varje år som går, av någon anledning. Vi fick nog 2-3 dl sammanlagt.

Annars håller jag med Mackan, björnbär är underbara. Finns det självplock av sådant, eller hur gör man annars för att få tag på dem om man inte har egen tomt?

Jesper sa...

Mackan: Björnbär är RIKTIGT gott, det med.

Basic: Trevligt - som sagt - att kunna plocka själv.

Jessika sa...

Björnbär är trixiga. De är beroende av kalkrik jord så det är svårt att få dem att växa var som helst. Här, Västerås-trakten, finns de inte alls som vilda bär. På Gotland överallt.
Med åkerbären är det väl tillgång och efterfrågan som styr priset?

Lyxpiraya sa...

Min bror har drösvis med björnbär så vi får plocka hur mycket vi vill och hanbor typ i U-väsby . Och vi har på landet ( inte lika mycket eftersom vi har misskött dem ) som ligger i roslagen . Så så svåra är de inte ett odla .

Jessika sa...

Jordmånen kan skilja sig rätt rejält bara inom några kilometer. Man kan också kalka upp för att få växter att trivas. Många bärväxter är numera korsade så att de ska vara mindre beroende av jordmånen. För att växa vilt är en del växter beroende av just jordmån. Det är därför du inte ser orkidéer överallt, eller vissa bär. Inget konstigt, bara som naturen och ibland dess skafferi vill ha det.

Jesper sa...

Oj, vad man lär sig genom att läsa kommentarerna! Själv är jag överlycklig för varje dag jag lyckas hålla liv i mina pelargoner! :-)

Mackan sa...

Hittar mina björnbär på snår som finns på den sommargård där jag brukar jobba. Ingen bryr sig om dem, för de växer... eh... snårigt till ;)

Hittade dessutom i veckan en vild björnbär på en buske typ fem minuter från huset, men busken växer verkligen precis i kanten på en stor parkeringsplats, så jag undrar om bären är så nyttiga att stoppa i sig.

Någon som hittat nötter i det vilda, än?

Kristina sa...

Håller med om hjortronen. De är helt klart favoriter, men jag håller hårt i de syltburkar vi skrapade ihop härom året för i år blir det inte några nya för mig.

Så i brist på det får jag hålla till godo med hallon och blåbär, men det funkar väl till vardags.

Jesper sa...

Kristina: Ja, ibland måste man offra sig! :-) Välkommen hit, förresten. Och vilken fin blogg du har!

Mackan: Låter farligt!