fredag, augusti 21, 2009

Med tidningar som aftonbladet skriver sig en matblogg själv!

Läser en artikel om mat för barn i Aftonbladet och upprörs över hur dåligt underbyggd den är. Den följer i och för sig - och citerar i stora stycken - livsmedelsverkets rekommendationer för "mat för barn" (som bl.a. ligger till grund för kostpolicyn för barn i Stockholms stad).

Typiska tips man får som matlagare till barn är (förutom en massa skrämselpropaganda att snart sett vartannat barn är överviktigt i skolan och att det sitter i med babyhull ända upp i tonåren!) att man skall "i princip utesluta färdig barnmat på burk", att man skall servera vatten i stället för mjölk till barnen, att ge dem margarin i stället för smör, etc.

Alltså - gamla utdaterade kostråd som tillochmed livsmedelsverket själva börjat ifrågasätta. All samlad nutida forskning tyder nämligen på att vi människor i högre grad än vi tidigare förstått behöver just naturliga animaliska fetter som från smör och ost, och mindre kemiska tillsatser som förtjockningsmedel och smakförstärkare, som man petar i t.ex. vegetabiliska margariner.

Men - så blir man lite glad igen, för när man scrollar ned i artikeln ser man att aftonbladet har annonser som gäller kost och hälsa, ute i mariginalen till höger. Kolla vilken annons som är störst, och kolla in den websidan i stället! :-)

Inga kommentarer: