torsdag, augusti 06, 2009

Inte alla förskoleanställda borde få blogga...

Läser det här i SvD och i Aftonbladet och blir så rasande att jag kokar!

A) Jag har barn i förskoleåldern själv och det här är ungefär det värsta jag i mardrömsväg kan fantisera ut.

B) Jag arbetar själv på förskola. Att vara man och vilja jobba med barn - i någon som helst form - och med små barn i synnerhet väcker alltid viss misstanke, skepsis eller i alla fall frågor och inresse hos de föräldrar som lämnar sina barn i vår vård.

Det är därför OERHÖRT att något sådant här kan ha fått ske. I Stockholms kommun fick jag lämna utdrag ur belastningsregistret för att få bli anställd. Detsamma gällde under det dryga halvår jag vikarierade på Värmdö. Det finns alltså rutiner för att kontrollera nya anställda i kommunen. Jag tror - emellertid - inte att den kontrollen görs automatiskt på alla kvinnor som anställs, men på samtliga män. De övriga killar jag känner som arbetat som vikarier på min förskola under våren har bägge fått lämna utdrag ur belastningsregistret.

Och det tycker jag är rätt.

Men - som sagt - jag blir VANSINNIG när jag läser sådant här. På precis samma sätt som jag blir VANSINNIG när folk i restaurangbranchen inte kan följa lagar och regler. När mitt yrke dras i smutsen. När min heder tafsas på av hjärndöda kriminella idiotjävlar får det mig att vilja återinföra dödsstraff. På riktigt.

För mitt jobb är världens bästa.

Att laga mat till barn är underbart. Och jag älskar att jobba med barn. Att umgås med barn. Att ge dem min mat.

Jag inser när jag läser meningarna ovan att jag inte kan skriva att "jag älskar barn" utan att själv bli åtminstone lite extra synad i sömmarna av kollegor och andra kommunanställda. För att jag är anställd på förskola. Och för att jag är man.Och det är sådana här idioter som gör att det är så.

Samtidigt är jag kluven. Jag vill inte ha mer kontroll av män som jobbar i förskolan, för jag är själv man och det är bökigare och bökigare att sköta sina arbetsuppgifter hela tiden. (En av vikarierna berättade i somras att han t.ex. inte någon gång lämnades ensam med barn vid skötbordet. Han vågade heller inte hjälpa barn att torka sig "där fram" efter att de varit på toaletten, utan ville ha hjälp av kvinnliga kollegor, för att ingen skulle kunna - ens för ett ögonblick - få för sig att "det var något".

Fas jag vill ha kontroll - för jag har - som jag skrev - barn i den här åldern och jag vill givetvis inte att de någonsin skall komma i kontakt med något sådant här.

Jag hatar därför sådana här händelser. Jag hatar att folk gör såhär. Och jag skulle ha svårt för att inte hata någon som gjorde såhär om jag fick reda på vem det var. De här händelserna tar fram det värsta i mig.

Jag vet inte riktigt mer vad jag skall skriva. För jag är så upprörd just nu.

--

EDIT: kl. 19.50 - Jag har fått ett par mail om det här inlägget nu, men inga bloggkommentarer. Mailen är från kvinnor som tagit illa vid sig av att jag tycker att även kvinnor bör referenstestas i belastningsregistret. Då de hävdar att detta är ett typiskt "manligt problem" vill jag att andra framförallt killar skriver om SINA erfarenheter av det här. Länka gärna hit från din egen blogg, eller skriv i kommentarerna här. Tack på förhand. MVH /Jesper

9 kommentarer:

LG sa...

Att lämna ut utdrag ur belastningsregisteret gäller alla som ska arbeta på förskolan. Om rektor/förskolechef inte begär det av kvinnorna, begår de lagbrott!

Men jag håller med dig att vi män som arbetar i förskolan ofta blir ifrågasatta. Jag vet inte om du arbetade i mitten av nittiotalet då de tog en pedofil på en förskola i Örebro. Det följde en tid då vi män trakasserades av både föräldrar, media och arbetsgivare. Många manliga barnskötare och förskollärare orkade inte, utan valde att lämna yrket.
Risken finns att det åter igen höjs röster för att män inte ska arbeta i förskolan.

Men jag håller inte med dig om att pedofiler inte ska få blogga. Så länge han inte begår lagbrott så ska han ha samma frihet som du att skriva, även om beskriver sjuka lustar.

Nina sa...

Jag har jobbat med barn , 7-16 år, och innan jag fick påbörja min anställning krävdes utdrag ur belastningsregistret. Vi ska dessutom nu få avlösare i hemmet (dvs av kommun betald "barnvakt") till vår lillkille och hon har också varit tvungen att lämna utdrag för att få påbörja sitt uppdrag. Så här i Uppsala verkar inte kvinnor undantas från att krävas på utdrag, vilket jag för min del tycker att är helt rätt. Speciellt nu, när vi ska ha en främmande människa som ska komma hem till oss för att ansvara för vår lillkille, känns det bra att veta att de inte har något i sitt förflutna som gör dom olämpliga för att umgås med barn.

Man ska dock komma ihåg att ett utdrag från belastningsregistret inte är någon garanti för att vedebörande inte är tex pedofil. Det är bara ett statement att vederbörande aldrig har varit misstänkt (tror jag?) eller dömts för brott som gör att vederbörande inte kan anses som lämplig att vara runt barn.

Men rötägg och idioter kan man aldrig förbjuda, hur gärna man än skulle vilja, man kan bara försöka skydda sina barn så gott det går. Att förbjuda män i förskolor/ skolor är inte rätt väg, men jag förstår många föräldrars oro (både mammors och pappors). Även jag har funderat i dom banorna. Jag hoppas bara att dessa olämpliga individer (som dagens pedofilbloggare) upptäcks innan de hunnit ställa till någonting samt att det garanteras att individer som döms för sexual-, våldsbrott eller brott mot barn aldig kommer i närkontakt med barn i sitt yrkesutövande eller som tex ledare i diverse idrottsklubbar, scoutföreningar och dylikt.

Det blev lite långt, men det är ett ämne som engagerar, i allafall om man har egna mindre barn.

Inger sa...

Självklart ska ALLA kontrolleras med utdrag från registret... det trodde jag var obligatoriskt!
Dagmamman

Anonym sa...

Även kvinnor kan vara pedofiler, och även kvinnor kan begå (sexuella) övergrepp mot barn! Varför detta glöms bort är obegripligt och skrämmande. Alla håller ögonen på killen som jobbar på dagis, men ingen tänker på att det kanske är den blonda lilla tjejen som är ett problem.

yseeker23 sa...

Med tanke på att 95% av alla pedofiler som finns inte finns i brottsregistret utan bara är vanliga människor som lever gömda fram tills dess att deras drifter driver ut dem i samhället (alternativt att de transferrerar driften till en välgjord docka och leker med den istället) så har kontroller av brottsregistret föga effekt för att hålla våldtäktsbenägna människor borta från offentliga arbetsplatser.

Med tanke på att vårt juridiska system är konstruerat att aktiveras först efter brott begås så kan det inte användas för att förebygga problem i dagrens samhälle. Detta måste ske på en helt annan nivå. A problem can never be solved by the same level of thinking that were used to create it.

Så att ropa efter hårdare tag etc gör det bara nödvändigt för våldsmännen att projicera mer våld mot sina offer. Om pappa riskerar att dödas så anmäler pelle inte honom, oavsett hur oint det än gör, för en våldtäkt i veckan är alltid bättre än föräldralöshet och osäkra fosterhem. Tänk på offen, HELA VÄGEN!

Är hämnden mot pedofilerna värd offrens säkerhet?

Kanske man skall sluta lita på att text på ett papper definierar om personen är safe eller ej och istället göra en ordentlig psykologisk utvärdering på varje anställd. Jag har ett litet företag och till och med jag utreder nyanställningar grundligt.
Det är ju trots allt framtiden vi bygger. Dålig cement och huset rasar efter ett par år.. ;)

Örjan sa...

Kommentar till Ditt mail
Många människor talar om eftersträvad jämnlikhet i vårt samhälle.
Varför inte även i detta fall.

John Nyzell sa...

"När min heder tafsas på av hjärndöda kriminella idiotjävlar får det mig att vilja återinföra dödsstraff. På riktigt."

SJälv kommer jag alltid arbeta mot fascister som du, som vill att människor skall straffas med döden för tankebrott. Alla ni av samhället avkönade män känner er säkert jättemanliga när ni skjuter ut bröstet och stolt berättar att om ni minsann fick tag på en av de där sjuka jävlarna, då minsann skulle ni hävda er manlighet or rättrådighet med rejäla knytnävsslag och blablabla. Jag blir så trött på kryptototalitära fjantar.

Jesper sa...

LG: Tack för klargörandet. Och många bra synpunkter.

Nina: Många fina tankar. Tack.

Inger: Mmm.

MrArboc: Precis!

Yseeker: Japp!

Örjan: Vi är kanske inte så jämlika som vi tror?

John Nyzell: Jag utgår ifrån att du inte har några egna barn? Eller jobbar med barn? Eller i övrigt har någon som helst relation till problemet över huvud taget?

Anonym sa...

Hej
Sitter och läser ikapp vad jag missat av din härliga blogg under sommaren. Jag brukar inte kommentera, men det här kan jag inte låta bli.
Både kvinnor och män måste lämna utdrag från belastningsregistret hos oss. Har aldrig varit med om att någon man ifrågasatt det, däremot har några kvinnor under årens lopp tagit illa vid sig när jag begärt det.
Jag förstår din ilska, både bra män och bra kvinnor behövs i förskolorna. Pedofiler finns av båda könen i vårt samhälle, och alla vi andra måste hjälpas åt att skydda barnen från dem. Ibland är vi kanske överdrivet försiktiga, men hellre det än motsatsen. Då kan vi också alla känna att vi sett till att hindra oskyldiga från att bli misstänkta. Ni bra killar som vågar vara bra föredömen och jobba rakryggade med barn är mina hjältar. kram Solblomma