måndag, augusti 03, 2009

Djuren är väl också männ'skor?Ja - det är just vad de är - i Fablernas Värld, i Fablernas Väääärrrllld!

Så tänker jag när jag ser den här artikeln i SvD. Den handlar egentligen om att de djur som människan föder upp som mat-boskap egentligen är intelligentare än vi förr trott.

Det ges exempel i artikeln på getter som lär sig typiska hund-dressyr-tricks och om grisar som lär sig spela TV-spel. Men inte bara djurens eventuella intelligens diskuteras, utan också deras själsliv - bl.a. får - som ju i just fablernas värld oftast utmålas som direkt korkade:

– Vi har visat att det rör sig om intelligenta och kännande varelser med ett rikt socialt liv. Om nu fåren är så här smarta, hur intelligenta är då de andra djuren?

Keith Kendrick svarar själv att det inte råder någon tvekan om att vi kraftigt underskattat den mentala förmågan hos de djur vi föder upp för att äta.


Jag inser att det nu i bloggosfären skrivs en hel del av vegetarianer om skäl att inte äta kött utifrån det här. Och jag inser att jag är en ond människa när jag faktiskt tycker att det vore bra om den där renen som väckte mig klockan halv tre i tältet härom morgonen faktiskt nu är lite rädd för att bli uppäten!

--

Fotnot: Varesig renen på bilden eller den goda renstekssmörgåsen inköpt på Storulvåns fjällstation har något med varesig den irriterande väcknade renen eller något annat svammel i den här bloggposten att göra.

4 kommentarer:

Mackan sa...

Antar att du inte läst Leonie Swann's "Glennskill" där en fårhjord löser mordet av deras herde?

Det har jag. Och jag skrattade. Och jag kan varmt rekommendera den boken, som är både spännande och sympatisk.

Men den är fiction.

Jag har nu inte så mycket till övers över stora delar av köttindustrin men jag äter kött. Speciellt om jag vet att djuren i fråga levt väl. Och, liksom du, kan jag bli lite upprörd över hur mycket av djuret som ofta bara slängs bort och aldrig ens kommer ut i butikshyllan.

Vet du, för övrigt, varför jag inte kan köpa blod och göra egen blodpudding och -korv?

Jesper sa...

Nej, har inte läst glennskill.

Och blod går väl att köpa hos din slaktare? Förr kunde jag köpa det, inte minst på hösten, i mitt snabbköp. Har inte kollat på något år.

Jessika sa...

Man kan vanligtvis beställa blod från en slaktare.

Jesper sa...

Jessika och Mackan: Från slaktarn, sa Bull