tisdag, augusti 04, 2009

Varm frukost


Ett till blogginlägg om frukostvanor, dåra. För jag hade igår en diskussion med några på jobbet om vad vi äter till frukost. Vissa åt nästan ingenting, medan andra åt yoghurt eller fil. Och nästan ingen av dem åt något tillagat.

"Det är för bökigt på morgonen", "Man hinner inte", "Man orkar inte äta något stort så tidigt".

Fast det gör jag. Jag gillar att äta "varm frukost". En stadig frukost, som nästan varje dag består av åtminstone ett ägg. Ibland, på helgerna, gör jag en "fry-up" och steker lite korvar, eller bacon eller så och gör äggröra. När jag är ute och campar eller vandrar eller klättrar brukar det alltid bli något rejält stadigt till frukost: varma mackor, gröt blandat med fruktsoppa, nudlar med något och ofta en bit ost eller korv till.

När jag är ute och reser försöker jag förresten alltid äta ordentlig frukost. Det har hänt att jag börjat mina dagar med leverkorv, små bratwurst och surkål (Tyskland), En hackebiff (Danmark), Bacon, ägg och vita bönor (Storbritanien), Stekt lever med lök (Holland) etc.

I asien är det inte ovanligt med en skål ris och grönsaker, eller nudlar till frukost.

Men i Sverige verkar det inte vara speciellt vanligt. Här äter vi - om vi är speciellt sportiga och hurtiga - på sin höjd och i extremfall gröt. Inga proteiner.

Mina kollegor tittade i stället på mig som om jag var från yttre rymden. Jag försökte förklara att jag i stället oftast inte åt så mycket till lunch, eftersom jag då är varm, trött och känner mig allmänt äcklig av stekos och buljongskvättande. Det förstod de, men de undrade fortfarande hur man kan äta saker som nudlar till frukost.

Ptja... Vad skall man säga? Är det här så ovanligt? Hörde för ett tag sedan Adam Alsing bli hånad av sina morgonprogramskamrater i radio, för att han gärna åt en varm, stadig frukost. Är vi idioter - Adam och jag? Eller har jag i honom hittat en själsfrände att dela frukosterfarenheter med? Är det dags att vi kommer ut som "varmfrukostvänner" och börjar föra budskapet om en varm frukosts fördelar till resten av världen? Eller - vad tycker ni? Är det här bara konstigt?

5 kommentarer:

Anonym sa...

På vardagar med jobb äter jag sällan frukost direkt på morgonen, det blir ett glas juice eller vatten, sedan smörgås, te och kanske yoghurt på första fikarasten.

På helger blir det däremot gärna en fry-up. Ägg, korv/bacon och potatis. Inga mängder, det kan handla om ett ägg, en potatis och 3-4 skivor falukorv.

Jessika sa...

När jag är hungrig äter jag en sorts söt mannagrynsgröt med vaniljsocker i. Jag kan inte äta direkt på morgonen. Måste vakna först.

Jesper sa...

Mrarboc: Ja, det får ju inte bli för mycket...

Jessika: Mmm. Man kan ju se till att - i alla fall på helgerna - unna sig att sova lite längre, och då äta lite mer? :-) Det låter jättegott med mannagryn och vanilj, förresten! Måste testa!

Nina sa...

Jag äter en rätt så normal måltid till frukost, typ matlåda. När jag vaknar är jag oftast vrålhungrig och behöver bra med protein för att orka med dagen. Med magen full klarar jag av vad som helst, till skillnad från förr då jag försökte klara förmiddagen på gröt och mackor. Det brukar sägas att man skall äta frukost som en kung, middag som prins och kvällsmat som fattig, det har jag anamnat och har fått mycket bättre ork.

Jesper sa...

Nina: Oj! Det har jag inte hört förut, men vad fint det lät. Riktigt bra. Det skall jag lägga på minnet.