lördag, augusti 08, 2009

Barnvänlig pasta



Har skrivit det förr, men det tål att upprepas. Det finns ett par lärdomar jag fått av att laga mat för barn på förskola som jag försöker förmedla till andra i liknande situation och de är:

1) Det går att få mat att smaka bra, även utan salt. Salt är farligt för små barn, vars njurar inte kan ta upp salt ordentligt.

2) Barn gillar smakrik mat MEN

3) Barn verkar vilja ha maten uppdelad. Inte så mycket grytor och "blandad" mat. Separerade grönsaker i stället för fina sallader, t.ex. Eller som idag - med pasta för sig, kyckling för sig och sås för sig. Bägge barnen åt. Med god aptit. Tillochmed dottern som annars inte brukar vilja ha någon sås på sin pasta!

Ungefär såhär ser ett recept ut:

(4 port.)

200g pasta.
Vatten att koka pastan i

Kycklingen:

2 st kycklingbröstfiléer
1 tsk paprikapulver - mild
1 krm vitlökspeppar
2 tsk olivolja

Såsen:

2 tsk olivolja
1 st röd paprika
2 msk tomatpuré
1 dl hemkokt kycklingbuljong (osaltad)
1 tsk oregano
1 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar

Börja med att sätta på pastavattnet. Salta lätt, ifall du inte lagar mat till små barn.
Tärna så kycklingen så smått du kan. Börja steka den tillsammans med paprikapulver och vitlökspeppar i olivolja i en medelhet panna. Rör i pannan då och då.
I med pastan i vattnet då den kokar.
Tärna paprikan och släng i en panna med olivoljan.
Finhacka vitlöksklyftan och ha i när paprikan börjar släppa lite vätska.
På med tomatpure och låt koka ihop något.
Slå över kycklingbuljongen.
Smaksätt med svartpeppar och oregano.

Inga kommentarer: