tisdag, augusti 04, 2009

Om E-böcker...

Det började redan igår. Men flera tidningar och en stor mängd bloggar har sedan hakat på och skrivit om, rewritat eller kommenterat den här artikeln från SvD om E-böcker och försökt göra något slags nyhet av den.

Det handlar om att flera förlag börjat intressera sig för olika tekniker att faktiskt distribuera sina författares verk billigare än att trycka dem på papper.

Men frågan, som den alltid kokar ned till är: finns det någon marknad. Hittills har svaret i princip varit "nej". Dels för att folk har utvecklat egna standarder som bara stöds av egenutvecklade ofta rätt tekniskt håriga lösningar för att läsa E-böckerna (och samtidigt garantera något slags upphovsrätt) och dels för att det just kräver tekniskt håriga lösningar för att läsa en E-bok. Det krävs något slags dator, eller burk för att över huvud taget kunna läsa. Och folk läser inte på en dator som de läser på papper. (Krubb skulle aldrig göra sig något vidare som papperstidning, eller hur? Även om den givetvis är en av Sveriges bästa matbloggar?! :-) )

Men nu - skriver man i tidningen (och då är det ju sant!) börjar förlagen hitta modeller för att både få ut sina E-böcker och det finns ett större och större intresse bland läsarna, sägs det.

Själv har jag i samband med tågresor till och från fjällvärlden och någon dag i anslutning till dessa i år klämt tre pocketböcker. Det gör att en "läsmackapär" skulle behöva kunna lagra sisådär 1800 sidor text i läsligt format, kunna ha en "aktivtid" utan att behöva laddas om på sisådär 40 timmar, väga max 150 gram, tålas att knälas med i fuktiga och bitvis hårda miljöer (som en ryggsäck en mycket regnig vecka i fjällen, t.ex.) och kosta ungefär 200 kronor för att vara ett alternativ.

Så är inte fallet.

Tyvärr.

Dessutom finns det böcker - kokböcker t.ex. (jag själv har skrivit en) som redan finns som både pappersbok och e-bok. Nu har min bok inte sålt i några jätteupplagor, men jag tror att jag hittills har haft EN betalande kund av E-boken. Mot "några hundra" vad det gäller pappersdito.

Folk vill helt enkelt ha en bok att kunna bläddra med i köket. Eller i värsta fall använda som grytunderlägg. Och till det är en sådan där tilltänkt "läsmakapär" inte riktigt optimal.

Så jag tror inte på E-boken. Än. Eller kanske ens aldrig. En bok är helt enkelt alldeles för billig, lätt, användarvänlig och tålig för att jag skall ens börja fundera på att börja läsa på en skärm i stället.

Och den kräver inga batterier.

11 kommentarer:

Gustav sa...

Dagens mobiltelefoner borde kunna funka ganska bra. De rymmer mycket mer än 1800 sidor text (det är ju bara några megabyte), de väger under 150g men har väl en aktivtid på max en 10 timmar(?).

Med lite bättre batterier och strömsnålare mobiltelefoner så bör det inte vara alls svårt att läsa pdf-böcker (eller annat vettigt format) i mobilen.

Från en som i princip bara läser från skärm men inte heller läser många böcker (flera år sedan sist).

FamiljenFriluft sa...

Gustav: Men är inte skärmen på en mobiltelefon rätt liten, i förhållande till en sida i t.ex. en pocketbok?

Gustav sa...

det förståss. Men min dataskärm är nästan som en tidningssida i storlek, så då är en poket pytteliten. Jag vet inte riktigt hur stor betydelse det har, varken med dataskärmen eller med mobilen...

Anne sa...

Min Palmpilot passade in på allt utom priset. Jag älskade att läsa e-böcker i den. Däremot fick den hamna i byrålådan när jag bytte till iPhone, som kan allt utom att tyvärr läsa e-böcker i Mobipocketformat vilket råkar vara vad biblioteken erbjuder. Suck.

FamiljenFriluft sa...

Anne: Hmm. Är skärmen tillräckligt stor på en palm-pilot då?

Och som sagt - det är ju fortfarande lite frustrerande att det inte finns EN standard för SAMTLIGA e-böcker, utan att flera standarder...

Hur stryktålig är en palm-pilot, förresten?

Anne sa...

Tillräckligt stor för.. vad? Att läsa? Definitivt. Lika stor som en pocket? Nejnej. Men det flyter på liksom, man vänjer sig vid att läsa på skärm. De är rejält stryktåliga - men görs inte längre.

FamiljenFriluft sa...

Anne: Hmm. Trist att man inte kan få tag på en, då. Well, varför jag frågar om storleken är för att den (för mig som är synskadad) HAR betydelse. :-)

I övrigt känns det ju tekniskt optimalt med just en palm pilot, då, om den är stryktålig, har lång batteritid och faktiskt klarar av att läsa de e-böcker som t.ex. biblioteket har.

Jessica sa...

Jag läser mycket eböcker som jag "lånar" via bibblan. Bekvämt, men jag skulle inte köpa hem eböcker. Jag gillar att ligga i soffan med mina böcker.

Anne sa...

Man kan dra upp texten rätt stort på Palmen, mamma gör så, och det borde väl motsvara.. tja, 14-16 punkters ungefär. Kanske lite större. Jag har gjort precis som Jessika och lånat på biblioteket (eller snarare via biblioteket - på Nackas hemsida) men det funkar inte i iPhone. *snyft*

FamiljenFriluft sa...

Anne: Hmm. Det låter som att en sådan där palm pilot verkar vara vägen att gå, då, för en annan. Fast man får väl ge sig ut och kolla blocket och tradera eller så för att hitta en begagnad, dåra...

Synd att inte iPhone har en lösning, förresten. Och lite konstigt...

Ramona Fransson sa...

Hej

Mina böcker finns redan som e-böcker och toppar listan. Tänk att ha en läsplatta där du kan öka storleken på texten när helst du önskar. Ser ut som en bok och väger som en fjäder... håller kollen på vilken sida du besökte sist... du kan lägga upp det i ett kartotek... tro mig detta blir bokbranschens revolution.

Att författarna som står under slavkontrakt med förlagen kommer att göra uppror händer på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg i september 24-27. Själv har jag eget förlag som går som tåget... alltså X2000 dårå...

Hare så gott!
Ramona Fransson