måndag, mars 23, 2009

Jamen, hur skall man göra då? Ask och Öberg - har ni några tips?

Läser i dagens DN att föräldrar (lite rent generellt sådär) ger sina barn (alltså alla barn?) för mycket socker i maten... "Tvååringar matas med godis och sött" heter det.

I artikeln där bl.a. Sara Ask (från DNs "fråga barndietisten") har uttalat sig ges det förutom snusförnuftiga orsaker till ATT föräldrar är karaktärslösa bortklemande stressoffer en bild av att barn blir överviktiga av godis.

Sara Ask brukar i sin kolumn faktiskt (ofta vettigt) ge tips som går ungefär i linje med livsmedelsverkets rekommendationer om "mat för barn". Dessa regler ses nu över eftersom de rekommenderar t.ex. lätta mejeriprodukter till barn (för att undvika fetma) där man i stället stoppar in konsistensgivare, tillsatser, mer socker och smakförstärkare just för att produkterna skall smaka något. Det gör att produkten klarar livsmedelsverkets "fettkrav" men kanske inte sockerkraven. Arlas vanilj-lättyogurt t.ex. rekommenderas. Men inte deras standardfil. "För fet" heter det.

Återigen - jag HAJAR att man inte skall peta i barn socker i för stora mängder. Min äldsta får godis en dag i veckan. Min yngsta har hittills inte fått pröva något sötare än modersmjölk än. Men ärligt. "Kakor, bullar, glass, tårta" osv. som tillhör t.ex. ett födelsedagskalas? (Och jag har skrivit om det förr - jag tror att det är bra för barn att faktiskt få känna doften av nybakade bullar ibland!.

Varför skall det gå sådan hysteri i allt ibland?

Är det VERKLIGEN ett JÄTTEPROBLEM av epedemiska mått att barn äter för mycket fikabröd och godis i veckorna?

Är det kanske dags för lite sans, rim och reson nu?

12 kommentarer:

Lyxpiraya sa...

Jag håller med! Nybakade bullar tillhör de mänskliga rättigheterna . Jag avskyr egentligen ordet lagom men lagom med bullar mm lär ju knappast göra barn till sockerjunkies. Jagblirsåtrött.

Elin sa...

jag tror att nybakade kanelbullar och ett glas mjölk kan vara bland det finaste barndomsminne man kan ge till sitt barn. Sedan tror jag att "mys" kan vara en himla massa saker, och inte nödvändigtvis med socker och junk inblandat alltid.

jag har ingen aning om var vi ligger på "sockerskalan" här hemma, jag hoppas ju att vi är ok, det skulle vara skönt om någon kunde utvärdera vår konsmumtion ur kanske ett 7 dagarsperspektiv. Typ för att se om vi äter överdrivet mycket eller inte. För det är ju helheten som räknas.

Anonym sa...

Jo,

använder man skallen är det helt ok med bullar, kakor osv. Dessutom kan man ju köpa annat än godis om barnen krånglar i affären - det funkar ofta med såna där röda små baby-ostar (vad de nu heter) eller en banan har jag märkt. Och fett tror jag inte små barn kan få för mycket av - däremot godis. Men som sagt - ska man försöka följa alla råd man matas med blir man snart slut i huvudet, man får inte glömma att alla är individer, även barn. Vad som funkar för en kanske inte funkar för en annan...
/Fredrik

Jesper sa...

Lyxpiraya: Amen!

Fredrik: Bra tips. Min äldsta gillar också t.ex. bananer och babybel (heter de väl, ostarna?) Riktigt bra tips!

Elin: Precis, det är helheten som räknas.

Mami sa...

I förskola och skola blir problemet av en annan natur. barnen går längre dagar och behöver annat att äta för att klara sej till fem-sex på e.m. Sedan tillkommer fler anledningar (på de skolor jag jobbat)varför det är ohållbart som idé både ekonomiskt, praktiskt och pedagofiskt.

Mami sa...

.. men förlåt att jag inte läser ordentligt; jag trodde det var skolan som var på tapeten. Och medans jag är igång - förlåt hur jag stavar. Pedgofisk är ingen ny fisk, eller lära - bara ett enkelt stavfel.

Jesper sa...

Mami: Ja, dåså. :-)

Anonym sa...

Nejmen, det är nått slags kost-kontroll-behov hos vissa, eller titta vad kunnig jag verkar...
Barnen ska ha bullar !!!!! Sen är jag mycket skeptisk till lättmargarin o andra lättprodukter till barn. Ett plus i mitt kök är att vi lagar mat till riktigt gamla o strävan är att lyckas få i så mycket grädde o smör som möjligt i maten !! ( inom vissa gränser...)

Reneé

Anonym sa...

man kan nog göra det til ett jätteproblem om man vill, själv har jag erfarenheten att barn dricker för mycket läsk och saft och fruktdrycker som törstsläckare och som bordsdryck till maten.
Karusellen kommer i gång...mycket matkrångel hos barn beror till stor del av för mycket raffinerade kh och eftersom flytande kh inte ger nämnvärd mättnad så blir det mycket energi som också ger stökiga och otåliga barn!

Serverar man till vardags hemma och på förskolan bra mellanmål med hembakt bröd, proteinrikt pålägg, mjölk och frukt så blir bullar verkligen festligt och något extra!

Lycka till med ögonen Jesper!


Karin i köket

Jesper sa...

Renée och Karin: Många fina tankar. Tack.

Och Karin: Tack. Det känns som om jag behöver, lite grann.

KarinW sa...

Japp det är dags för ditt sista påstående! Varför kan vi inte använda vårt fantastiska uttryck LAGOM!

Jesper sa...

KarinW: Tack.