Läser i DN ett debattinlägg om GM-grödor och känner att det kanske har flera poänger, men - kan ingen rätta mig här - är det inte så att nya GM-grödor ofta utarmar jorden, och att vi därför har energifattigare (och mindre mineralrika) sädesslag idag än för t.ex. 100 år sedan?
Att sedan bioteknikföretag skall kunna fortsätta att dra nytta av hungersnöd i tredje världen genom att trycka på med patent och mönsterskydd på sina GM-sädesslag tycker jag själv är inte bara moraliskt förkastligt utan nästan rent perverst!
Men - som sagt - det FINNS givetvis fördelar även med GM-grödor. Och vad är egentligen GM? Vår evolution har ju lett fram till att t.ex. potatis inte ser likadan ut nu som förr, Att vete och andra sädesslag finns i en mängd olika varianter (dinkel, någon?) och att vi fått fram ris som faktiskt går att odla nästan året om, i Asien. Var går vi från "ympning och tuktning" till "genmodifikation"?
Svåra frågor. Få svar. Men läs debattartikeln.
torsdag, mars 12, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag tror inte GM-grödor i sig uttarmar jordmånen. Det är snarare "jordbrukandet" i sig som är orsaken till det, därför finns t ex växelbruk. De främsta riskerna som finns med GMO är väl snarare en minskad biodiversitet och ekosystem slagna ur balans. Tillkommer gör givetvis marknadsekonomiska problem såsom Monsanto och dylika företags agerande utan pardon.
Tack, Philip, för det klargörandet. Och välkommen hit till bloggen!
Skicka en kommentar