onsdag, januari 23, 2008

Sjömansbiff

Jag har skrivit om det förr. Ibland har man flow och en dag blir riktigt, riktigt bra. Idag har jag haft en sådan där dag när allt går som man vill. Man hinner med precis allt man företar sig, maten blir god och uppskattad och man hinner hålla efter i köket, så det håller sig någorlunda fräscht. Sådana dagar går man hemmåt med en ännu lite lättare svikt i stegen och känner att "det där gick ju inte så illa". Att man har underbara kollegor gör ju heller inte saken sämre, så... Well. Det har varit en bra dag, helt enkelt.

Det här är speciellt roligt, för jag serverade sjömansbiff idag. Sjömansbiff,lö för trogna läsare, är precis den rätten som jag tokmissade på Grantomta, under min första vecka där. Ni minns? Annars kan jag bara säga att "ju mindre som är sagt om det, desto bättre."Det var inte min stoltaste stund, kan man väl säga... Nåväl. Idag serverade jag alltså sjömansbiff på Ekbacken. Det gick bra. Jag är stor, stark och oövervinnerlig.

Sjömansbiff:

Du behöver: (4 port)

10 stora potatisar av fast sort
300 g- strimlat nötytterlår
5 stora gula lökar
En buljongtärning
Salt, peppar, kryddpeppar och ett par lagerblad
En burk öl. (om man vill)

Gör såhär:

Sätt på ugnen på 150 grader.
Hacka löken i fina bitar, skala och skiva potatisen.
Bryn köttet i en panna med lite smör.
Varva potatis, lök, kött och kryddor i en ugnsfast, gärna smörad form form.
Häll på lite av ölen, så att det är nästan halva formen, i höjd, med öl. Eller använd vatten i stället (och salta i så fall lite extra).
Skjuts in i ugnen i sisådär 25 minuter-halvtimma, kolla att potatisen blivit mjuk och att köttet smakar gott.

Servera gärna med rödbetor eller smörgåsgurka.

(och en mörk lättöl).

2 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Ååååh, ska fixa detta till helgen! Tack för inspirationen!!! Hoppas ikea har rödbetor!

Jesper sa...

Ja, gör det! Det är ju så himla gott!