onsdag, januari 23, 2008

Lenas mintchokladtårta


Jag berörde det i ett tidigare inlägg, men jag har alltså underbara kollegor. Eller kan man kalla dem annat, när man får både äta - och sedan får receptet på - en sådan här smarrig chokladtårta?

MINTCHOKLADTÅRTA
(Recept från Lena)

Skär tunna snibbar av tårtan. Med sin konfektliknande karaktär är den dryg och alla mäktar inte mer än en smal bit. Därför räcker tårtan till många, eller till fler till fällen. Den håller sig någon vecka i kylen, helst täckt med ett högt lock, eftersom folie kan fastna i glasyren.

Låt gärna tårtan bli rumsvarm före servering.


16—20 bitar

175 g mörk blockchoklad
175 g smör eller margarin
2 dl strösocker
3 äggulor
1 dl vetemjöl
3 äggvitor

Mintchokladglasyr:

25 g smör eller margarin
1 dl vispgrädde
200 g After eight mintchoklad plattor


Gör såhär:

Bryt ner chokladen i en kastrull och låt den smälta med matfettet på svag värme under omrörning. Rör i sockret. Tillsätt gulorna, en i taget under kraftfull omrörning. Rör i mjölet — 1 dl räcker faktiskt.

Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner det i smeten.

Häll den i en väl smord och bröad form (24 cm i diameter) med löstagbar kant.

Grädda direkt i 175 grader cirka 20 minuter.

Tårtan ska inte vara genom gräddad utan “halvrå” inuti. Det är det som gör den så god.

Lossa den försiktigt från form- kanten (bottenplattan kan vara kvar) och låt kakan kallna under press, använd till exempel en skär bräda med mortel på, så att den blir platt och fin.

Glasyren: hetta upp matfett, ovisspad grädde och chokladplattor (spara två till garnering) på svag värme.

Rör till jämn smet och låt den bli rumsvarm. Men inte så kall att den stelnar.

Bred glasyren slät och fin över och runt kakan. Placera den gärna på en upp och nedvänd bunke vid glasering så att chokladen kring kanterna inte lägger sig i en ring nertill.

Lägg på chokladplattorna.

2 kommentarer:

Emma sa...

Det här lät gott! Jag har ätit någonting liknande en gång, eller ja, de hade after eight i :). Det var i alla fall en paj, bara en vanlig pajdeg och sedan lägger man i after eight plattor, väldigt gott var det.

Jesper sa...

Mums. Det lät gott. Och enkelt. Det verkar pasas min oförmåga att baka helt superbt. Tack för tipset!