söndag, januari 31, 2010

Väldigt roligt mail.

Jag och min kallskänka hade för någon vecka sedan köksmöte. Det var roligt och spännande. Vi hade bägge rätt många idéer om hur vi skulle kunna utveckla jobbet i vårt lilla trevliga kök. Bl.a. tänkte vi (mest hon) att vi skulle börja laga mer vegetariskt. Sagt och gjort. I onsdags hade vi en vegetarisk gryta på menyn och nästa onsdag blir det något slags vegetarisk pyttipanna. Så kollade vi lite på kurser som vi vill gå på (och kom båda fram till att "klimatsmart mat" känns som ett ämne vi vill fördjupa oss inom) och slutligen att vi ville ha en kockelev.

Jag tog kontakt med Culinar igen - "min" gamla skola - och anmälde att vi återigen, trots allt, var villiga att ta emot en kockelev (senast jag var i kontakt med dem var för ungefär ett år sedan och då skulle vi få en ny kockelev, men som sedan inte dök upp, alls, på sin praktik, så jag blev rätt besviken.) Och knappt hade jag skickat iväg mailet förrän det kom - nästan som ett svar på vårt mail, faktiskt, ett mail från en kockelev. På Culinar.

--

Hej Jesper!
Jag kikar in på din blogg då och då och fann där din mailadress, vilket i sin tur födde idén om att rådfråga dig i min jakt på praktikplats inför våren. Om du känner att du har lust och tid att läsa och svara blir jag GLAD!

Jag läser en grundläggande kock- eller källskänke-utbildning på restaurangskolan Culinar Utbildning i Liljeholmen. I vår har vi en ca två månader lång praktik och jag skulle då vilja uppleva och lära mig arbetet i ett förskolekök!
Jag gillar verkligen matlagning men är egentligen inte speciellt intresserad av restaurangbranchen. Jag tänker söka mig mot något nutritions-orienterat så småningom, men tycker det känns bra att även ha en praktisk utbildning, som den jag skaffar mig nu.
Jag tror att jag verkligen skulle tycka om att arbeta i ett litet kök, under andra premisser än restaurangkökets... Just därför vill jag göra min stor-APU på en förskola.

Så, skulle du vilja ta emot en snäll praktikant i ditt kök? Eller har du något tips att ge mig om andra förskolor som kanske brukar ta emot kockaspiranter, och som jag kan vända mig till?


Vänligen,


--

Givetvis var det här precis vad vi söker. Någon som är utbildad och som gör sin "sista" praktik. Någon som kan laga mat och har en vettig grundreportoar men som nu vill lära sig hur man jobbar i just förskolekök. Någon som vill jobba med barn och någon som är intresserad av näringsvärde och smak.

Det är så inspirerande att ha kockelever! Man lär sig mycket själv och tvingas ofta tänka till på varför man gör på ett visst sätt, innan man gör det. Det är kort sagt väldigt utvecklande - och framförallt roligt. Så nu i morgon ser jag verkligen fram emot att gå till jobbet och ta tag i det här. Jag vill verkligen ha en kockelev. Och jag vill verkligen ha den just till mitt kök på Ekbacken. Det känns så väldigt peppande!

5 kommentarer:

kallskänkan sa...

åh vad bra! Kul kul!

Jesper sa...

Ja?! Visst är det?!

Anonym sa...

har gått klimatsmart mat helt suverän kurs med både teori och massa matlagning.

linn sa...

Ah! Spännande att det är "din" gamla skola!

Jag har fortfarande inte fått tag på min lärare..?! Men jag jobbar på det.
Hör av mig.

Jesper sa...

Anonym: Ja, det verkar vara precis vad vi vill ha.

Linn: Bra!