fredag, januari 29, 2010

Mymlan får till det

I dagens Aftonbladet har Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter en liten krönika, eller vad man ska säga, om hur man bör se ut på sina bilder på facebook om man vill kunna jobba på förskola. Roligt och bra skrivet. Och tyvärr väldigt träffande.

Bakgrunden är att en barnskötare på en förskola har blivit nekad en utlovad förlängning på sin tillfälliga anställning efter att en förälder har googlat och hittat en bild (från facebook) där banskötaren bär en mössa med texten "porn star" och sedan slagit larm till ledningen och ifrågasatt om barnskötaren är lämplig för arbete med barn.

Över huvud taget tycker jag att historien är väldigt tråkig. För en som själv både bloggar och finns på facebook försöker jag att i bilder och text att inte uppröra just föräldrar till barnen på min arbetsplats. Man vet liksom aldrig vem som läser. Detsamma gäller givetvis mina chefer. Man vill ju inte göra en McDonalds. Men jag kan samtidigt tycka att "det jag gör på jobbet, det gör jag på jobbet" och således "det som händer utanför jobbet händer utanför jobbet" och de två har inte nödvändigtvis med varandra att göra.

Samtidigt förstår jag chefer som t.ex. före en anställning googlar sina tilltänkta anställda för att kolla att folk inte är kriminella.

Men någon jävla ordning får det väl ändå vara! (Och nu antar jag att föräldrar och/eller chefer kommer att reagera på att jag svär i det här inlägget).

3 kommentarer:

Yvonne Diana sa...

Å andra sidan så behöver man inte googla för att få reda på straffregister. Så vitt jag vet är det offentliga handlingar som man kan beställa som arbetsgivare... eller?

Tycker det är förjävligt när folk får skit för saker de gör på sin fritid som inte är det minsta arbetsrelaterade.

kristin sa...

Jag håller med, min fritid är min fritid, jag tycker att det känns konstigt att anställda förväntas ha "högre moral" än föräldrar, jag lovar att man skulle hitta "olämpliga" bilder och åsikter om man istället googlade föräldrarna....

Men självklart ska inte olämpliga människor jobba med barn.

Jesper sa...

Yvonne Diana: Ja, just straffregister kan man ju personligen begära att få urdrag ur (som sedan kan bifogas t.ex. ansökningshandlingar). Men jag tycker att det är som du skriver - inte alltid som saker på ens fritid nödvändigtvis har med jobbet att göra! Och vice versa, förstås!

Kristin: Nej, jag tycker att det är viktigt att "rätt man (eller rätt kvinna) på rätt plats" är en bra filosofi, och jag förstår att man kanske vill kolla upp den man vill anställa, men det känns precis som du skriver konstigt att man förväntas ha högre moral som anställd än t.ex. de föräldrar som lämnar sina barn i vår vård.

Och jag tycker att det finns en arbetsrelaterad och en privat sfär och att folk kanske inte alltid har att göra med vad jag gör på min fritid.