lördag, januari 16, 2010

Ett glas Sake eller en kirin till sushin?

Ja, nu verkar det som om beslutet om en ändrad alkohollag (äntligen) tagits. I gårdagens SvD står att läsa att även små restauranger, som t.ex. serverar kall mat (som sushi) nu kan få serveringstillstånd. Ett beslut som legat i luften ett tag, men som borgarna faktiskt gick till val på. Tidigare har respektive länsstyrelse beslutat om lokala alkoholregler och i Stockholm har det bl.a. tidigare varit krav på att ha ett stekbord för att få serveringstillstånd - en regel som på en hel del ställen gjorde att man köpte det minsta stekbord som över huvud taget fanns på marknaden, ställde det i köket, men inte använde det, för att man helt enkelt inte serverade mat som skulle tillagas på just stekbord.

Nu blir det emellertid ändring.

Små restauranger med "kall mat" kan alltså få serveringstillstånd till sommaren. Och cateringfirmor kan ansöka om ett "permanent serveringstillstånd" (tidigare fick man ansöka om serveringstillstånd för varje enskilt tillfälle), som innebär att man i stället för att söka tillstånd för varje tillfälle hos länsstyrelsen (som dessutom hade rätt lång handläggningstid) nu kan få tillstånd av kommunen, och sedan rapportera i efterhand till kommunen hur man har serverat.

Det blir alltså "enklare" att servera alkohol tillsammans med mat nu.

Är det farligt? Är det bra? Jag vet egentligen inte. Man har hittills t.ex. inte kommit fram till beslut om gårdsförsäljning av alkohol, vilket kanske indikerar att man inte riktigt tänkt klart. Men det känns ändå bra att alliansen faktiskt infriar ett vallöfte. Det är inte varje dag man kan säga det om våra folkvalda!
Vad tycker du om de nya alkoholreglerna? Skriv gärna en kommentar.

1 kommentar:

Jessika sa...

Tycker att det är helt rätt. Det är inte som om sushi inte är mat.