måndag, januari 18, 2010

McDonald's-anställd sades upp efter blogginlägg

Läser i Aftonbladet om en f.d. anställd på McDonald's i Örebro. Tjejen i fråga har skrivit ett blogginlägg om sin arbetsplats, som tydligen inte gillades av en chef på restaurangen.

Enligt Malin Ackholt på Hotell och Restaurangfacket har man som anställd en lojalitetsplikt mot sin arbetsgivare och man kan därmed sägas upp om man till exempel skriver nedsättande om sina kollegor eller arbetsplats på en blogg, eller skriver saker som kan skada arbetsgivaren.


Men så - när man tagit tjejen avsides och gett henne valet att säga upp sig själv eller bli uppsagd skriver chefen om henne på facebook. Och chefen får behålla jobbet.

Kan ibland bli lite irriterad på sådana här orättvisor, även om jag själv inte gärna skriver om arbetskamrater eller svårigheter på jobbet här. Jag förstår att den här bloggen läses, inte bara av mina närmaste vänner, utan även av kollegor, föräldrar till barn jag jobbar med och andra - i framtiden potentiella arbetsgivare, t.ex. - som skulle kunna ta mycket illa upp om jag skrev något negativt om min arbetsgivare.

(Nu har jag dessutom inget speciellt negativt att skriva om - jag trivs fantastiskt bra på mitt jobb!)

Men samtidigt - jag skulle bli MYCKET irriterad om min arbetsgivare skrev något elakt om mig. Det handlar väl om respekt, antar jag. Respekt för varandra. Och "om du inte skriver något elakt om mig kommer jag heller inte att skriva något elakt om dig" är en tämligen bra netikett-regel, tycker jag.

Men jag ÄR irriterad på att McDonald's först sparkar en anställd för ett brott mot något slags lojalitetsregel, och sedan hånar den f.d. anställda. Så gör man inte.

5 kommentarer:

Henrik sa...

Läs hennes blogg så fattar du varför hon fick gå. INTE för att hon inte gillade sitt jobb. Det hade inte alls med saken att göra...

Jesper sa...

Henrik:Länk?

O. sa...

Klart folk får ha lite omdöme i sitt skrivande. Låter dock lite väl amerikanskt att sparka någon för att den har lite humor.

Kan det vara denna:

http://lindal.bloggspace.se/699346/Detta-hander-bara-pa-McDonalds/

Frukostflingan sa...

Vet ju inte om det var det som fanns på skrivet under O:s bifogade länk som var skälet till uppsägning, men jag tycker det verkar långsökt att sparka någon för detta.
Tänk om man talade med varandra istället för om varandra, så mycket enklare allt skulle vara då...

Jesper sa...

O. möjligt, men då skulle händelsen ha inträffat redan 2008?

Frukostflingan: Amen.