torsdag, januari 21, 2010

Husmansvecka

Har haft något slags "husmansvecka" på jobbet den här veckan. Det kom egentligen som ett förslag från en förälder till ett barn på en av förskolorna, men det var ett väldigt bra förslag tycker jag!

Det är möjligen mina fördomar (och också grundade på egna erfarenheter av hur jag tycker att jag har tid att laga mat till mina egna barn) men jag tror att barn idag kanske inte får så mycket "gammaldags" mat hemma. Således: "så klart att jag skall laga mer husmanskost!" och så har det fått bli. Ja - inte "bara" husmanskost (jag gjorde en avvikare till asien igår och lagade en chicken teriyaki), men en hel del gamla klassiker.

Eller vad sägs om stekt fläsk med löksås? Inte speciellt modernt, men - tycker jag - ruggigt gott och en riktig klassiker. Ett typiskt bidrag på min lista över "gubbvänlig mat". Och nu dessutom barnvänlig, verkar det som. Det var soprent i skålar och på fat när barnen ätit färdigt.

Eller köttsoppa - på innanlår? Också väldigt populärt och också väldigt gott. Och gammaldags, har jag förstått.

Eller som idag - kokt fisk (här skulle det ha varit torsk tills för några år sedan, men numer får man ta något annat som finns till hands så jag tog en annan "vit" fisk) med äggsås och potatis? Det blev också väldigt populärt. Faktiskt. Sedan kan folk som säger att "barn äter bara fiskpinnar och lax" dra något gammalt över sig! "Mina" förskolebarn äter bevisligen kokt fisk med äggsås! (De äter i och för sig också - tydligen - rätt ofta sushi, för det brukar de ofta önska på våra "matråd" (där barnen får vara med och bestämma matsedeln).

I nästa vecka ska jag servera bl.a. ugnsstekt falukorv (med lök, senap och gratinerad med ost och ströbröd) och klassisk köttfärslåda.

5 kommentarer:

örjan sa...

Köttsoppa på innanlår??
Nä nu protesterar jag.
Koka oxbringa eller högrev/märgpipa tills det "trillar sönder".Lägg i press och låt kallna.

Då har Du ju gratis även en god och fyllig buljong till soppan

Lyxpiraya sa...

Jag lagar mat som gamla mammor lagade (är ju en gammal mamma själv iofs) så här naggas det stekt fläsk med löksås, falukorv med stuvade morötter, dillkött och i dag soppa med klimp :)

Jesper sa...

Örjan. Jo, egentligen ville jag ha tag på högrev, men jag fick inte tag på någon. Men jag hade kvar innanlår från härom dagen då jag gjorde sjömansbiff.

Lyxpiraya: Det är ju helt fantastiskt! Jag kanske är en liten mamma, i alla fall? *hoppas, hoppas* alla vet ju att det är mammor som lagar bäst mat...

kristin sa...

Köttfärslimpa var annars ALLTID en storfavorit på "min" förskola, likaså falukorv i ugn med mos. Jag vikarierad som barnskötare på en förskola häromdagen och det var vit fisk till lunch med kokt potatis. Barnen åt och åt och åt av fisken men inte potatisen, jag undrar om det är så att barn inte äter vanlig kokt potatis hemma, att det bara blir mos eller klyftpotatis?

Jesper sa...

Kristin: Köttfärslimpa, ja, det har jag inte gjort på ett tag. Tack för tipset. På min förskola äter barnen kokt potatis säkert två-tre dagar i veckan, beroende på vecka.