lördag, juni 28, 2008
Shepheard's pie
När jag var liten och fortfarande bodde hemma hände det, inte speciellt sällan att mamma lagade till den här, typiska "pubmaträtten" från storbritanien. Samtidigt - det är bara i kanske tio år man har kunnat hitta pubar som inte längre har kvar den här gamla klassikern. Det känns nästan lite sorgligt,
För att göra mitt för den brittiska matkulturens (sic!) bevarande tänkte jag posta ett recept:
(4 port)
1 msk smör
400g nötfärs
2 morötter, tärnade
100 g små ärter
2 msk vegemite eller en köttbuljongtärning
150 g passerade tomater
1 tsk tomatketchup
500 g potatismos
1 ägg
Börja med att sätta på ugnen på 225 grader.
I med morötterna i en panna med lite smör.
Vänd i köttfärsen i pannan efter ett par minuter.
I med vegemite eller buljong och tomaterna och ketchup.
I med ärterna i såsen.
Täck botten på en ugnsfast form med den.
Rör i ägget i potatismoset och täck köttfärsröran med potatismos.
Mönstra toppen på mosen med en gaffel och ställ in formen i ugnen.
Låt gå tills toppen på moset fått en gyllenbrun nyans.
I
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Ordkritik och tips
Shepards pie - med lammfärs
Cottage Pie - med nötfärs.
Brukar göra mina som tvådagarsprojekt.
Dag 1 köttfärsröran - häll upp i gratängformar.Låt kallna och stelna.
Dag 2 - på med det varma moset. Lättare att breda ut jämnt när röran har stelnat.
Lite lägre temperatur och längre ugnstid, men vadå?
Oftast serverar jag nog köttfärsröran och moset separat.
Ja rätt ska ju vara rätt rätt! Jag minns när jag var graduated på Royal College. Då fick vi lämna the ungraduated bar och äta med professorerna en trappa upp och där lärde jag mig älska den engelska husmanskosten. Vilka minnen det här väcker av smaker och dofter.
Det blir en steak and kidney i veckan bara för det och säkert en shepards också./Tack
Örjan: Tack för upplysningarna.
Lager: Oh! Steak and kidney pie! Det var alldeles för länge sedan jag åt. Tack för påminnelsen!
Som engelsman så vattas tårkanalerna vid sunen av denna bortglömda rätt. Min late and great mormor var en mästarinna på att tillaga Shepards pie.
Christopher Anderton: Glad you liked it. And welcome to "Krubb". :-)
Shepherd's pie är min mammas paradrätt (efter varm smörgåstårta) och en rätt som jag har lagat ganska många gånger sen jag flyttade hemifrån! Jag brukar blanda i lite riven ost i potatismoset också och pudra lite paprikapulver över, gott som tusan :)
Anna: Ja, det låter gott! Det måste jag pröva!
l?rt en masse
Skicka en kommentar