tisdag, juni 10, 2008

Pommes frites


Dottern och jag - som ju är "ensamma hemma" utan Lillkillen och Fru Värn, just nu, har inte alltid jättemycket tid eller ork för att fixa mat. Dottern får därför välja själv vad hon vill ha till middag och så hjälps vi åt att laga det. Nu i två dagar har hon velat ha "tompritt" vilket är dotterska för pommes frites. Då jag fick en mandolin i julklapp tar det löjligt liten tid att fixa till (några minuter bara) och precis lika lång tid som att steka korven till...

Några bitjepotatisar skalas och skärs i lämpliga strimlor (t.ex. medelst mandolin)
Olja hettas upp (t.ex. i en fritös) medan potatisen får förkoka i vatten i någon minut.
Så får potatisen rinna av på hushållspapper, i fritösen (190 grader) i några minuter - tills de fått en gyllenbrun färg. Salta. Servera till vad du gillar.

Vill man lyxa till det och göra dem snyggare kan man rulla dem lite i vetemjöl innan man friterar dem. Det gör jag i princip aldrig, men det brukar bli fint och gott ändå.

3 kommentarer:

Jessika sa...

Nej Jessika du ska inte ha en fritös, du ska inte ha en fritös, du ska DEFINITIVT inte ha en fritös, ad indefinitum.

Jesper sa...

Jessika: Det är KLART att du SKALL HA en FRITÖS! >:-D

Jessika sa...

Du är ond Jesper ;)
Jag skulle göra japansk friterad mat och pommes frites hela tiden :(