lördag, juni 14, 2008

Bra-att-ha

Läser på utmärkta Newbiecooking om några vill-ha-grejer. Fick dessutom - i en kommentar till mitt eget inlägg om pommes frites en kommentar från Jessika om att hon nog egentligen innerst inne önskade sig en fritös.

Tänkte först skriva en sådan där önskelista, jag också, men så ändrade jag mig och tänker nu i stället ge en lista p å"bra-att-ha-grejer". Ett slags lista över en universell lista att önska sig saker ifrån, om man så vill. Eller ett sätt att skryta om hur balla leksaker JAG har i MITT kök. Ellersom något slags "tips från coachen" på bra grejer som underlättar arbetet i köket, om man lagar mycket mat. Och kanske speciellt av sådan mat jag lagar.

I "stigande nyttighetsgrad" eller vad man säger.

Här är i alla fall - på plats nummer fem:

Min fritös. Jag fick den här i födelsedagspresent, eller möjligen julklapp, (jag minns inte) av mina föräldrar. En stor och ordentlig pjäs som jag regelbundet gör pommes frites i, men också gärna friterar olika sorters japansk och kinesisk mat i. Vid något tillfälle har jag gjort kalkonschnitzel i den, och någon gång har jag friterat fisk i den, också, men de vanligaste offren för fritösen är som sagt varianter på tempura, något med sötsur sås eller pommes frites. Nå - vad är så speciellt med min fritös då? Den är fyrkantig, vilket gör att livsmedel som t.ex. pommes hamnar så att säga "på rad" längdledes i denoch blir jämt friterade. Dessutom är den enklare att plocka undan. Mina skåp är nämligen fyrkantiga inuti!. :-) Dessutom gillar jag det faktum att frityrkorgen har ett långt och kraftigt handtag och att själva ytterhöljet är rostfritt. Det är SÅ snyggt. Jessika - du bara MÅSTE skaffa en!


Nåväl. På plats nummer fyra:

Mandolin. Ett verktyg för att skiva, strimla och våffelskära grönsaker till bra, jämnstora former. Jag använder i och för sig min när jag skall göra STORA mängder pommes frites, eller när jag skall skära en massa "tändstickor" av potatis till Janssons Frestelse, eller om jag skall skiva rotsaker till chips eller till potatissallad, eller så. Oftast använder jag faktiskt kniv, om jag inte skall laga mat på någon slags industriell nivå...


På plats nummer tre:

Moccabryggare. Det här tror jag är min tredje. Jag älskade helt enkelt ihjäl min förra, som var en för sex koppar (espressokoppar) och min nuvarande använder jag (också) nästan dagligen. Den är större. Den gör nio koppar. Dessutom har jag en för två koppar som jag har med mig bland mina klättergrejer, i "kökspåsen" tillsammans med ett litet propan/butan-kök. Bara för att man lever vildmarksliv eller befinner sig i Himalaya någonstans behöver man inte behöva avstå från livets nödtorft! Gott starkt kaffe är dessutom nödvändigt, inte bara som bränsle till min morgontrötta hjärna, varje dag, utan som ingrediens i kakor, i chokladmousser och smörkrämer. Faktiskt tillochmed i marinader och min fruktat goda kaffesky till grillat kött.


På plats nummer två:

Sauteuse. Kastrullen med det svårstavade namnet. En sauteuse (såtös) används dels för att koka sås i, dels för att snabbt steka något på relativt hög värme (sauter kommer från samma språkstam som t.ex. saltomortal - att dansa, i grundform, maten "hoppar" eller "dansar" i pannan). Jag använder min till nästan allt och förstår inte hur jag klarade livet i köket innan jag hade en. Snabbt bryna lite grönsaker - check. Röra ihop alla såser jag någonsin gör hemma - jajamensan. Jag använder den varje gång jag gör en risotto, då det är enkelt att röra i den, och den har välvda väggar, så inget bränner fast i botten. Jag använder den som vattenbadskar när jag jobbar med choklad. Jag gör alltid min pyttipanna till den. Kort sagt - jag har den till typ allt, utom att koka potatis eller pasta i. Är du fattig student och bara har pengar till EN panna eller kastrull - köp då en vettig sauteuse. Det är i princip det enda du behöver!

Och slutligen - på första plats!

KNIVAR! Hade ni trott något annat? Men verkligen - bra knivar är helt oumbärligt för alla som någonsin behöver jobba i kök. Dessutom är det väldigt roligt att ha bra grejer, även hemma. Jag använder framförallt en wusthof-kniv från classics-serien, men äger också bl.a. en sabatier (från p-serien) och en rosendahl "vegetable" som använts väldigt flitigt. Jag brukar hålla mina knivar rakbladsvassa. Jag låter dem slipas en gång om året, ungefär, och då justeras polster och klack på alla knivar, sedan håller jag efter dem med sandsten (grov och fin), skärpstål och porslinsbryne. En kniv är fullständigt oanvändbar om man inte håller den vass, men mina knivar är riktigt vassa. Behöver man köpa massor av knivar? Nej - det räcker i princip med en, bara det är en bra kniv. Min wusthof har jag haft i snart femton år. Jag har lagat bokstavligen hundratusentals, om inte miljontals tallrikar mat med den, och den kommer att hålla i kanske femton år till, innan den måste bytas ut. En bra kniv håller länge, bara man håller den ren och vass.

Ungefär så ser min lista ut. Vad har du i DITT kök som du antingen inte klarar dig utan, och/eller känner att du "bara måste ha"?

10 kommentarer:

Frukostflingan sa...

Kul att se dina "måste-köks-prylar" och det är tur att du inte sett min kniv, då skulle du antagligen gråta en svätt. ;)

Jessika sa...

Jag VILL verkligen ha en fritös!!! Det är det faktum att jag inte skulle göra annat än fritera som är aningen bekymmersamt för vikten och sånt. Jag har visserligen rasat i vikt och inget vet varför men ja, i varje fall.

Vilket märke är din fritös av?

Jesper sa...

Frukostflingan: Nej då! Inte jag! Bara jag inte behöver använda den, så! :-)

Jessika: OBH nordica, tror jag. Jag vet inte om modellen görs längre, men den är i alla fall VÄLDIGT bra. Enkel att göra ren också!

KarinW sa...

Vill också ha en fritös och en mandolin. Stavmixern är min bästa kökskompis just nu!(den har visp också som snurrar på bra!)

Mackan sa...

Som sagt, stavmixer är TeH SHiT om man är småbarnsförälder, då vi använde våran MYCKET till att tillverka barnmat. När nu grabben vuxit upp använder vi den till puréer och sånt.

(Den är också, som Karin skriver, sjukt bra att vispa med. 3 dl grädde på ungefär 20 sekunder, no shit.)

Till kaffet skummas mjölk i detta hus med hjälp av motordriven skumvisp. Jag vet att det är fånigt, men jag har gjort otroligt många lattar med mocca-kannan och micrad mjölk skummad med vispen. Har sedan ett år en espressobryggare, men vet inte om den varit utanför skåpet än - den är stor och känns bökig...

Knivar är riktigt - har också en Rosendal, samma variant som du och en Mac. Båda är rakbladsvassa. Jag vet vad du kommer att säga om Europeiska knivars förträfflighet gentimot Japanska dito, men Rosendal är ju faktiskt japsare numer, och MAC:en är lättare att hålla vass (och lättare att paja...) är min gamla Wüsthof.

Räknas diskmaskin? Den har räddat vårt äktenskap!

Om jag hade fått önska mig något mer hade det nog varit fritös. Junior har dille på pommes. Jag tycker dessutom att det verkar gå fortare att göra falafel i fritös än i ugnen. Och så kan man ju göra Langos :)

Jesper sa...

Karinw: Ja - stavmixer är också ett bra verktyg. Jag använder i och för sig min väldigt sällan, men när jag gör det känns det alltid bra att ha en!

Mackan: Fritös rokcs. Mac knives rocks not.

Låla sa...

Sällskap!

Hehe, nej det är inte riktigt sant (jag har bott bitvis mycket ensam när sambon jobbade i annan stad och har faktiskt inga problem, som vissa verkar ha, att laga ordentlig mat bara till mig själv), men visst är det kul när man är fler i köket? Det tycker i alla fall jag!

Jag håller med om att knivarna är det viktigaste, men min sambo skulle nog hålla med Mackan om vikten av en diskmaskin i köket... =)

För övrigt står en fritös högt på min önskelista, jag aktar mig tyvärr alltid för recept där ordet "friterad" finns med. Synd... Man missar en hel del god mat på grund av det.

landonius sa...

Allt som lyser, rör sig eller låter har jag redan i mitt kök, så jag vet faktiskt inte vad jag skulle önska mig, kanske en PacoJet men det kan jag bara drömma om...

Jesper sa...

Låla: Ja - sällskap i köket är alltid trevligt. Jag har väldigt sällan kollegor i mitt jobbkök, numer, men hemma händer de tatt dottern hjälper till...

Landonius: Det måste vara skönt att ha alla grejer man tycker sig behöva!

landonius sa...

Onekligen, men det här med knivar är en kapitel för sig.De flesta av os har ganska speciella förhållande till sina knivar fick jag erfara som förstaårig kockelev när jag bad om att få låna en kollegas kniv; " Vill du låna min flickvän också?" löd det sura svaret, så fick man lära inte kasta lystna blickar på andras älsklingar.
Har jobbat med tyska knivar tidigare fämst Dick -finns det någon som kommer ihåg dem- och Zwilling. Problemet var att efter en beredningsdag kändes armen som om jag hade gått en femsettare i Wimbledon, men de var de bästa då.
Genom en flygsteward kompis ( en avfällning från Yrket förresten)
fick jag min första Global långt innan det lanserats och förfalskats världen över. Det kändes som att komma hem. Fjäderlätt, perfekt balans mellan blad och skaft, ligger rätt i handen och håller skärpan bra. I sista året köpte jag tre wusthof classic serien, en skinkkniv (???)en mindre grönsakskniv och en filékniv vilket är den bästa jag har haft, perfekt balans mellan utformning och funktionalitet, så kanske märken spelar mindre roll, vissa knivar passar en andra bara inte.