torsdag, juni 19, 2008

Rester kan vara riktigt gott!


Som alla kockar och husmödrar vet om gäller det att spara på resurserna i köket. Råvaror skall kunna bli mat, som skall kunna säljas, för att kunna köpa in nya råvaror (och generera lön åt personalen) etc. Tricks för att ta tillvara all mat utvecklas snabbt i alla kök och ett av dessa är att återvinna rester.

"Spar till pytt" brukar det kunna stå på någon burk eller låda i många kök. Där läggs för stekta bitar kött, små ändar av korv eller potatisen som inte serverats till lunchen. Så får något slevhjon i uppdrag att tärna ned allt i små, små bitar och så försöker man sälja det en gång till, som "lunchspecial" på typ fredagar.

Ett annat sådant här tricks är "potatisbullar", som om de görs i köket, oftast görs på överbliven potatismos, utdrygat med ägg och ibland vända i ströbröd. Så steks de på svag värme, tills de är gyllenbruna på utsidan och håller ihop ordentligt.

Ibland känner sig kocken lite uppfinningsrik och har i t.ex. tärnat fläsk (från torsdagens ärtsoppa?) eller lite tärnad korv (från måndagens korvlåda?) och/eller lök (kökseleven måste ju öva sin knivteknik också!)

Eftersom jag ibland får potatismos över här hemma (aptiten kan variera lite hos en fyraårig tjej, verksar det som) händer det - även här - att jag gör potatisbullar. Härom dagen med lite tärnad lök i, och serverat med tyska små bratwurstar.

Ibland kan rester faktiskt vara riktigt gott!

Per portion:
150-200g potatismos
½ ägg
½ tärnad lök
Salt och peppar
Lite smör och olja/margarin att steka i.

Forma till små fina biffar. Stek på svag till mellanvarm värme i kanske 7-10 minuter per sida, tills potatisbullarna fått gyllenbrun färg.

Inga kommentarer: