söndag, oktober 18, 2009

L - 50 år F - 20 år.

Kollegan L fyllde i veckan 50. Redan för ungefär ett år sedan - då L fyllde 49 började vi prata om att jag skulle kunna hjälpa till med maten till festen.

L är en kollega som lärt mig mycket om specialkost - faktiskt min största inspiration till mat för människor med speciella behov p.g.a. kostallergier, då L själv har några rätt allvarliga kostallergier själv.

(Här vill jag berätta en liten anekdot från min anställningsintervju på Ekbacken, som sköttes av bl.a. L, som under intervjun ställde så pass tuffa frågor att jag gick från intervjun rätt mosad, helt övertygad om att jag aldrig skulle få jobbet. Jag trodde att det skulle gå till någon kostrådgivare eller dietist och att jag - som enkel kock aldrig skulle kunna få chansen. Jag grämde mig något oerhört, eftersom jag gärna ville jobba just i köket på Ekbacken, som jag snabbt förälskade mig i, redan första gången jag såg det. Ibland ser man tydligen saker som andra inte märker i både folk och arbetsmiljö.)

Nåväl. Igår var det dags för födelsedagsfest för L. L:s dotter, som faktiskt också fyllde år var också med som festföremål. Hon fyllde 20. Så det blev något slags "70-årsfest".

Då man skall sätta ihop en meny som fungerar både för 20-åringar och deras partysugna kompisar och 50-dito och dessutom tänka till kring frågor som vad folk äter och om det finns speciella behov är inte alltid lätt. Men det blev i alla fall något slags "Sverige möter Italien"-tema på maten. Såhär blev det (i några bilder).Förrätt: En liten kantskuren toast med ett ägg av röra på bl.a. lax och avokado, garnerad med liten sallad och röd mangold.Varmrätt: Parmaskinkalindad kycklingfilé på potatisklyftor, gräddsky, en sallad med mozarella, örtolja och soltorkade tomater.Dessert: Desserten var tvådelad - här den första delen - en liten smoothie-shot med L:s egna vinbär från trädgården.
Och här kommer den andra delen:Chokladmoussefylld rulltårta med vispgrädde.

Ett väldigt trevligt gig, och det känns verkligen hedrande att få vara med och göra den här - rätt speciella festen - efter det bästa jag kunde. Tack, alla. Och ett speciellt tack till sushi-Lars och Nina Simone som hjälpte till i köket! Tack, tack, tack.

2 kommentarer:

Anna sa...

'Sicket kalas! Kul tema och snygga upplägg :)

Jesper sa...

Anna: Ja, det var väldigt roligt. Och kul att se dig här! Din blogg regerar! Och dina uppläggningar brukar ju också vara väldigt fina! Vi hörs, tjejen.