tisdag, oktober 20, 2009

Kd byter fot

I ett mediabrus som sedan igår nästan uteslutande har handlat om Sverigedemokraternas debattartikel i Aftonbladet läser jag i stället på DN opinion om hur Kd nu börjar ifrågasätta den svenska alkoholpolitiken. En synnerligen intressant fråga, eftersom den berör den bransch jag i alla fall tillhört och som jag fortfarande - i viss mån - ser mig själv som tillhörande: restaurangbranschen.

Kd vill nu nämligen helt plötsligt - i stället för att som tidigare "tighta till" alkoholpolitiken - tillåta t.ex. sushi-barer att få servera alkohol (just nu är det förbjudet, om man inte serverar varm mat, det gör att du inte kan dricka sake till din sushi, ens om du vill lära dig allt om japansk matkultur!), att krögare (t.ex. till julbord) nu får öppna buteljer och krydda om brännvin, att cateringföretag kan komma att ges generella tillstånd för att alltid få skänka ut och inte längre behöva söka kundunika tillstånd för varje enskilt tillfälle etc. etc.

Intressant. De här lagförslagen är inte nya. Det brukar vara framförallt Fp och liberala grupper inom M som gärna för fram de här åsikterna, medan Kd - märkta av sina ofta frikyrkliga rötter - hållit på en mer "socialvärnande" ställning i frågan. Det är därför intressant att se att man nu bytt fot.

Just nu -när jag skriver det här inlägget - sitter Göran Hägglund i Tv4 i nyhetsmorgon och berättar om den nya inriktningen. Han gör ett väldigt samlat, nyanserat och kunnigt intryck.

Men samtidigt känns det farligt. Inte minst för Kd själva, för hur reagerar partiets medlemmar på den uppluckring av denna, en av partiets viktigare värdegrundsfrågor, på att man nu tar ett steg i en liberalare riktning?

Och hur reagerar svensken i allmänhet? Skulle du vilja ha fler utskänkningsställen för alkohol? Varför då? Alkoholism är ett växande problem och antalet alkoholberoende har inte varit så stort i sverige sedan förra sekelskiftet, som det är nu. Är det rätt att ändra alkoholpolitiken? Vad tycker du?

3 kommentarer:

Anonym sa...

När det gäller missbruk och alkoholism hävdar jag att fler utskänkningstillstånd är ett försumbart problem. Alkohol går alltid att få tag på och antalet alkoholister som går på lokal för att få sin fylla är nog försvinnande liten, inte minst med tanke på priserna.

Väljer att vara anonym med hänsyn till grannen sa...

men när vår lokala grill fick utskänkningstillstånd satt en granne där en hel eftermiddag med sin 4-åring lekandes i lokalen, köket och "fjädergungor" ute. Det var deprimerande. Vi har lååångt till närmsta systembolag och om man inte har nåt hemma så får man inte tag på starkare än vad som säljs på ICA.

Å andra sidan så kanske grannen annars bara hade suttit inne och gömt sig, nu har man sett och har möjlighet att agera.

Jesper sa...

mrarboc: Intressant synpunkt

Väljer att vara anonym: En mycket viktig synpunkt.