måndag, oktober 19, 2009

Äntligen - Livsmedelsverket reviderar sina rekommendationer

Läser - glatt - på flera bloggar om mat och hälsa att livsmedelsverket äntligen vaknat till liv, efter all den massiva kritik som framförts mot (de gamla, ofta inaktuella) kostråd man tidigare tagit fram. Livsmedelsverket har börjat att - även offentligt - revidera sina råd (som för en annan bl.a. ligger till grund för kommunens, och stadsdelens, kostpolicy för mat för barn) och börjat lyssna på kritikerna.

Äntligen!

I första vevan har man koncentrerat sig på de spannmålsprodukter vi äter och rekommenderar nu att äta mindre bröd och i högre grad äta fullkornsprodukter. En tydlig vridning mot en kost med mer fett och mindre kolhydrater, således. Man "arbetar vidare" med övriga kostråd.

Kanske det snart är ok för barn att äta naturliga fetter, utan en massa tillsatser? Den som lever får se... Jag önskar i alla fall att snart få baka och steka med smör, i stället för med oljor och margariner fulla med konsistensgivare, E-nummerlistor längre än min... väldigt långa i alla fall, och kanske rentav riktig grädde i såserna?

Nu undrar jag hur lång tid det tar tills man är färdig med sina nya, reviderade kostråd, när dessa har omräknats till något slags "rekommenderad kost för barn" när denna rekommendation kommit ut till alla kostchefer i alla kommuner och stadsdelar och slutligen när vår kostpolicy för södermalm är ändrad.

En liten, men god, förändring, alltså - tills vidare. Det känns bra att börja veckan med en god nyhet. Det går framåt, även om det inte går fort. Men framåt är i alla fall rätt riktning.

3 kommentarer:

erica mamma och fru sa...

Vilken fin och mysig blogg du har! Jag blir såå inspirerad, för att inte tala om hungrig! Hit återvänder jag gärna! Jag bloggar också en hel del om mat (samt olika nya matprodukter vi testar)då det är min passion i livet, men även inredning och livsstil i övrigt, med en liten touch av glamour! Livet är ju till för att njutas!
kram /Erica

Jesper sa...

Tack. Och din blogg är också väldigt trevlig.

Anonym sa...

hej jag jobbar själv i förskolekök sedan 13 år tillbaka. skit i livsmedelsverket själv steker jag alltid i smör, bregott på mackorna. Och naturligtvis äkta vispgrädde till barnen etc..... Trevlig blogg för övrigt.

Catten