Ni vet hur det är ibland? Man får över lite här och lite där? Som vaniljsås, från att man gjort äppelpaj? Den innehåller ju ägg och vanilj och grädde, liksom basen till en creme brulee, så jag rörde helt enkelt sonika i ett ägg till och bakade av i ugnen. Hade inte sådär balla formar som jag har hemma, så det fick bli i ett par espressokoppar i stället. Och så på med socker. Och brännas av i ugnen i stället för med sådan där cool blåslampa jag har hemma. Men det blev rätt bra ändå!
Creme brulee görs typ såhär:
1 äggula per person
1 dl grädde per person
1 vaniljstång till typ 4-8 port.
½ msk strösocker per portion.
Får skjuda ihop under kraftig omvispning. Smeten hälls sedan över i lämpliga formar (eller kaffekoppar) som får stå i ett litet vattenbad, där vattnet är lika djupt som smeten hälls upp i formarna. In i ugn på 180 grader i 40 minuter till en timma och baka av.
Ut med formarna. Låt dem svalna.
Före servering - pudra med socker som bränns av med köksblåslampa eller ställ formarna i ugnen igen, högst upp med "grill" på elementet. Det tar några minuter, bara, tills sockret är smält och ger en vacker yta!
söndag, september 25, 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Säger bara mmmmm, så jäkla gott! fast jag har faktiskt söta, fina små skålar till just såna här godingar:) tack!!
Kanon! Då får det bli fler gånger, fast i fina skålar! :-)
Schysst idé att servera i kaffekoppar om man inte har några formar!
Skicka en kommentar