En av fördelarna med en schysst gjutjärnswok är att man verkligen kan göra ALL mat i den. Idag blev det därför en "allt-i-ett"-rätt med ris, kyckling, skinka och grönsaker i en mild curryblandning. Och som riswok skulle det säkert kunna kallas "nasi goreng", eftersom det betyder "stekt ris", men min wok kändes något mer indisk än just indonesisk, så jag vet inte vad jag skall kalla den. Utom just "riswok". Nåväl. Här kommer något slags recept i alla fall:
(4 port.)
5 st. kycklinglårfiléer
2 msk olja
1 st gul lök
3 dl ris
1 msk kycklingfond - koncentrerad
½ l vatten
1 tsk paprikapulver
1 tsk salvia
1 tsk mild gul curry (madras)
½ msk socker
1 st vitlöksklyfta
Wokgrönsaker
Gör såhär:
Hetta upp en wokpanna och droppa i hälften av oljan.
Tärna i kycklingen och löken och låt gå i pannan tills kycklingen får färg och löken börjar mjukna. Häll över de torra kryddorna och rör om lite, så att all olja i pannan får del av kryddorna och de löser sig vackert i den.
Häll över riset och låt gå med i pannan ett tag, tills riskornen blivit genomskinliga.
I med fond, vatten och pressa i vitlöken.
Låt koka tills buljongen kokat bort/absorberats.
I med resten av oljan och fräs på det sista.
I med wokgrönsakerna. Stek tills de är färdiga.
Garnera gärna med någon frukt - kanske physalis? Det gjorde jag.
onsdag, september 30, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar