fredag, september 11, 2009

Dotterns fantastiska matbröd

Jag har haft (och har i viss mån fortfarande) problem med mitt bredband här hemma, så jag har lite svårt att uppdatera bloggen just nu. Jag får helt enkelt se när allt löser sig och då blir jag lite flitigare igen.

Nåväl. I helgen ville dottern att vi skulle baka bröd. Så vi bakade bröd. Och bakade. Och bakade och bakade! Trots att jag är värdelös på att baka. Men som pappa och kock måste man ju ställa upp, ändå.

Bröd är lurigt. Det kan bli lite hursomhelst. Speciellt, om man som jag, inte kan baka alls. Nåväl.

Det blev faktiskt både små brödbullar i form av små småfranska, nästan, och limpor. Dottern var fantastiskt nöjd som fick bröd både till eftermiddagsfika, till kvällsmacka, till frukost och sedemera att ta hem till mamma.

Eftersom brödet var så himla gott kommer här ett litet förslag till recept. Ala mått är ungefärliga.

1 paket jäst löses i 2 dl ljummet vatten
1 liter mjöl hälles i bunke
Salt (1 msk) och socker (1 tsk) blandas med mjölet
6-8 dl ljummet vatten (kanske mindre?) hälles på mjölet tillsammans med jästvätskan och 2 msk olja.
Degen, som blir lös och kladdig, får stå under handduk i c:a 1 timma och jäsa i rumstemp.
Efter en timma. Baka ut degen på mjölat bord. Häll i brödform eller dela upp i bullar.
Krydda med (i vårt fall) rosmarin, oregano, flingsalt, spiskummin.
Låt jäsa på ugnsplåt under duk i 20-30 minuter till.
Grädda i ugn 200 grader i c:a 20-30 minuter, tills brödet fått en vacker gyllenbrun färg.

Servera brödet med gott smör!

3 kommentarer:

landonius sa...

Det var väl inte så svårt? Finfina bular tycker jag, och receptet är helt OK. Fortsätt så, du kommer att tycka om det!

Jesper sa...

Landonius: Tack för ditt stöd.

KARLAVAGNEN sa...

Göööör-gott ser det ut! Er skulle man varit granne med och fjääääskat in sig!!!!