fredag, december 04, 2009

Steg-för-steg: Något slags oströra - typ pesto - till pasta

Ja, jag vet inte riktigt vad jag skall kalla den här rätten, men något slags nöt- och oströra är det i alla fall. Och det blev gott till pasta, så jag lägger ut receptet här.

Du behöver

60 g riven prästost eller annan salt ost
En näve mandel
1 msk olivolja
8 svarta oliver
Salt, peppar, basilika, oregano

Riv osten och lägg den i en skål.

Rosta mandlarna i en torr panna. Tillsätt om du behöver lite olivolja, för att inte bränna dem. Rör om dem då och då så att de inte fastnar i pannan eller blir alldeles för brynta.

Använd gärna något slags "non-stick"-panna (teflon eller titan) och skaka den i princip kontinuerligt. Mandlarna skall vara genomrostade (du känner på lukten när det luktar gott - att de är färdiga), men får absolut inte brännas.

Krossa mandlarna grovt i en mortel, eller med en tung kastrull, direkt mot skärbrädan. Det gör inget om mandlarna blir i olika storlek och form, det handlar bara om att de skall delas ned i mindre bitar. Om några mandlar är hela är det inte hela världen.

Finhacka oliverna.

Blanda ned mandlarna i den rivna osten, tillsammans med de finhackade oliverna och en matsked olivolja. Krydda efter behag och rör försiktigt om med en gaffel tills du fått önskad konsistens.

Koka upp pastan. Eftersom röran i sig själv är rätt salt kan du koka pastan utan salt i vattnet, om du vill. Tillsätt något syrligt. Jag dekorerade med tomater, som jag tycker bryter sältan och det feta på ett gott sätt, men en citronklyfta funkar också bra!

Lägg röran på pastan och servera. Dekorera med vad du har hemma!

8 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Pesto är gott. Även till kokta ägg. Det har jag kommit på under mina resor, när längtan efter en tub kaviar blir för stor ;)

Jesper sa...

Birgitta Höglund: Mmm. Pesto är gott, nästan till allt. Såg faktiskt förra året tillochmed att det fanns någon som gjort pestosill till ett julbord!

irene sa...

Härligt att läsa alla dina recept o att du bryr dig så!!!!!
tack

Design A Cake sa...

Detta låter jättegott, det ska jag göra någon dag. Tack för tipset!

Jesper sa...

Irene: Tack för dina ord. De värmer. Och välkommen till bloggen.

Design a cake. Gör tärna det. Och skriv gärna här på bloggen (eller länka) så jag får se hur det går. Lycka till!

Ralph sa...

Yep, pesto also does the trick with my 16 month old. She really likes "lax med pesto och riven ost" from the oven. Together with bulgur and green peas or haricots vert (with a good lump of butter).

Thanks for the recipe, will try it sometime.

Jesper sa...

Ralph: You do that. And please let me know how it worked out for you. Welcome to my blog, by the way.

Boel sa...

Det är kul att mixa i hop lite allt möjligt till något som man inte längre vet vad man ska kalla... Och det är alltid gott med ost:)