tisdag, december 15, 2009

Ljuvlig, julig korvgryta


Blev så inspirerad av gårdagens jul-mys med glögg, pepparkakor och annat smaskens (hade lite löjrom kvar, bl.a.) så jag idag gjorde en julinspirerad korvgryta.

Jag hade lite rotsaker hemma - det är så billigt nu på vintern - och det passar ju så bra med grytor och soppor när det är kallt. Lite grillkorv som legat i frysen ett tag och lite buljong så har man en god och närande gryta. Med kanel och kardemumma och lite beska och sötma från en skvätt svagdricka får den här grytan sin egen karaktär. En god, rund smak med många av julens smaker samtidigt.

Och utanför snöar det. Jag njuter i fulla drag.

--

Ljuvlig julig korvgryta (på grillkorv) - 4 port

2 tsk smör
1 st morot
1 st palsternacka
1/8 kålrot
1/8 rotselleri
1 st stor gul lök
5 st grillkorvar
4 st medelstora potatisar av fast sort
1 st kanelstång
1 tsk kardemumma
2 msk mörk konc. oxfond
4 dl svagdricka

Börja med att dela och bryna rotsakerna. Först morötter, sedan palsternacka, rotselleri och kålrot. När rotsakerna börjar mjukna. Dela potatisarna och låt dem gå med i grytan.
Dela sedan löken i grova bitar och låt gå mjuka, i lite smör.
Dela korven och låt gå med grytgrönsakerna.
Tillsätt kardemumma, kanel och oxfond.
Slå över svagdrickan och dra ned värmen till ettan.
Lått stå och småputtra i en timma.
Ta ur kanelstången

Servera med en julöl, julmust eller svagdricka. Garnera med - om du har - några strimlor av apelsin eller clementinzest.

2 kommentarer:

Lyxpiraya sa...

Min mamma gjorde ofta en sådan fast inte med kardemumma och kanel. Jag ska genast testa din variant !

Jesper sa...

Ja, gör det! Och antingen kommentera här i bloggen, eller länka till det här inlägget, så syns ditt inlägg på förstasidan här sedan...