torsdag, december 17, 2009

Desserttankar

Har av en god vän, stor förebild och matkollega fått i uppdrag att utvecka ett "roligt, lite annorlunda dessertrecept" men som "kan lagas av vem som helst". Möjligen har jag mer entusiasm än kunnande för uppgiften, för jag har svårt att få ihop alla bitar:

Jag är ingen vidare patissier. Jag har - alltid - svårt med desserter och sockerbageri. Trots det har jag en vettig "grundreportoar" där gamla "klassiska bistrorätter" står i fokus. Jag kan göra en vettig creme brulee (min fästmö hävdar faktiskt att jag gör världens bästa. Nu är hon partisk, men hon gillar å andra sidan creme brulee, och min är tydligen allra bäst!), jag har vevat ihop otaliga liter chokladmousse. Jag kan göra smulpajer och maränger och har faktiskt tillochmed en gång (i och för sig i skolan och det var ett traumatiskt ögonblick) gjort en bröllopstårta (som till slut började svaja och blev rombisk i formen, lite som det lutande tornet i pisa och rann åt ena hållet, så att hela tårtan blev randig).

Men jag har alltså inga riktigt bra idéer.

Kan en chokladmousse tänkas bli "annorlunda" eller "nyskapande"? Det känns som att precis ALLA i HELA VÄRLDEN kan göra chokladmousse. Och har gjort det. Men om man smaksätter den med mörk rom och apelsin, t.ex.? Eller med cointrau eller så? En creme brulee med någon annorlunda smakbrytning? Asiatiska influenser? Chili/lemongrass? Eller något helt annat? Jag är rådvill.

Och jag måste komma upp med något. Snabbt.

Har läst gamla kokböcker och receptsamlingar (Raymond Oliviers "det franska köket", gamla upplagor av "Bonniers kokbok" etc.) och har sett kompotter, krämer och pajer. En tarte tatin, kanske?

Jag vet inte.

Hjälp mig. Peka mig i rätt riktning, kära läsare.

7 kommentarer:

Mackan sa...

Glasser och/eller sorbeter? Enkla grejer... (Och du borde ha en rätt bra samling med idéer efter en glasstävling sommaren 2008 eller något?)

Annars är det ju ganska enkelt att mixa lite frukt till en "såsspegel" och komplettera med en god sorbet och/eller vackert uppskuren frukt...

Jesper sa...

Mackan - bra idéer. Ska tänka vidare.

kristin sa...

Parfait kanske?! Blir riktigt bra tom utan glassmaskin och smaksättning kan varieras supermycket. Eller kanske åt cheesecakehållet.

Anonym sa...

Eller en gino med lyxiga frukter och kanske något speciellt på toppen.

//Magdalena

Jesper sa...

Kristin: Bra idé... Jag tänker vidare...

Jesper sa...

Magdalena: Gino... Inte heller en dum idé...

kallskänkan sa...

Jag vet, du ska göra små kladdkakor i te x muffinsformar. Till grundreceptet tillsätter du hackad mörk choklad av fin kvalitet och limecest(mycket). Skälp upp, garnera med långa ceststrimlor, filead lime och servera med grädde smaksatt med nån god alkohol. Kladdkaka är nått alla kan laga, men det blir roligare och godare när man lyxar till det.