tisdag, juli 08, 2008

sportlimpa


Alla i min bekantskapskrets känner till min kökstekniska svaghet: Jag kan inte baka. Jag är - för att uttrycka mig milt - inte helt med på kemin som krävs när man bakar. Eller - låt mig ta det från början:

Man kan tämligen lätt dela in kockar i två kategorier: "Vetenskapsmän" och "Improvisatörer". Vetenskapsmän är folk som med en kemists noggrannhet väger, mäter, temperaturkontrollerar och metodiskt blandar varje ingrediens enligt receptets strikta normer. Han vet den gamla sanningen att 'gör man på samma sätt varje gång blir resultatet alltid lika bra' och ser uttryck som 'sådär har vi aldrig gjort förr' som den evolutionära tecknet på en nästintill Gudomlig naturlag och anledning att inte heller göra så i framtiden.
Improvisatörer är mer känslosamma. Man saltar med näven. Man är mer av upptäcksresande i gastronomins vita marker på kartan och äventyrare än strukturfacister.

Inte helt överraskande är folk som bakar - patissierer och boulangerer just "vetenskapsmän" medan - för att dra alla över en kam - köttkockar och styckmästare är mer av "improvisatörer".

Själv är jag - föga överraskande - BARA improvisatör. Jag är i princip oförmögen att läsa och i ännu mindre grad att följa ett helt recept från början till slut. Jag skapar helt enkelt mina egna. Inte speciellt sällan ungefär samtidigt som jag exekverar dem. Lagar mat gör jag med magkänsla. Saltar gör jag med näven. Ni hajar? Bageri - som ÄR kemi från början till slut, är helt enkelt inget för mig.

När jag så idag fann att jag hade lite gammal fil i kylskåpet på jobbet var det rätt många som blev lite förvånade över att jag kom på idén att faktiskt baka. Men så blev det. Jag. Har. Bakat. Bröd. Givetvis blev receptet ett slags "ihopkok" som prövats fram efter en lång rad misslyckanden och nu har blivit ungefär såhär:

(3 limpor)

1 liter rågsikt
1 liter grovt rågmjöl
½ l sirap
6 msk bakpulver
½ msk fänkål
1 tsk ingefära
1 tsk dillfrö
1 msk salt
1 l filmjölk (gärna gammal)
Flytande margarin eller formspray och ströbröd till brödformarna

Smörj och bröa tre bakformar
Sätt ugnen på 180 grader.
Mortla alla kryddor fint.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
I med sirap och filmjölk. Rör om smeten med en trägaffel så att det blandas ordentligt.
Häll i smeten i formarna, det blir ungefär till hälften fullt i formarna
Grädda i en timma och en kvart till en och en halv timma. Känn efter med provsticka.
Stjälp upp bröden på bakplåtspapper och låt svalna.

--

EDIT: 080709 15:56 - nu finns det också bildbevis på det historiska brödet!

10 kommentarer:

Jessica sa...

Min mamma lärde mig att baka. I början var hon sådär när jag frågade att när vet man att något är klart?
Det känner man.

Nu är jag likadan. Det känner man på degen. Och när jag bakar nåt nytt så föredrar jag att baka efter gram. Och när man har bakat några gånger så känner man på degen när det är klart eller inte.
Kalljäst är bäst, då behöver man inte stå där med termometrar.

Anonym sa...

Vaddå inte kunna improvisera när man bakar matbröd??
Jag gör det hela tiden, med utgångspunkt från några grundmallar.
Surdeg eller inte.Spelar inge n roll.
OK det är inte alltid jag är nöjd, men jämför alternativen - formbröd eller Skogaholmslimpa som exempel skulle det vara bättre?

landonius sa...

Det är fusk att baka med bakpulver.
Jag är djupt chockad... :-)))

Heja Jesper! Du kommer att få smak för det, nästa gång blir det surdegsbak! Jag håller tummarna!

Anonym sa...

Jag känner igen mig! Vore bra att kunna följa ett recept från början till slut!Är avis på er som kan det där med surdeg.....

FamiljenFriluft sa...

Jessika: Jag antar att det som med allt annat i köket handlar om träning. :-)

Örjan: Du har kanske rätt. Jag själv bara avskyr den där grejen med att man inte kan smaka på grejerna och justera allteftersom.

Landonius: Jag vet *skäms* :-) Och tack för ditt stöd. Jo det där med surdeg är fortfarande lite av ett mysterium för mig. Kul att man aldrig blir fullärd i det här yrket! Det finns verkligen alltid något nytt att snöa in på...

KarinW: Jo. Recepten är mer som inspiration än ett facit, typ.

Anonym sa...

Du vet väl att du har en degsur i kylen? Mata den med 3 dl mjöl, rör om och börja baka ;)

Jessica sa...

Jesper, jag vet mycket goda bullar med BÅDE bakpulver och jäst. Tugga fradga över den du ;)

Anonym sa...

Du Har Vad? *chock*

Eh... Grattis... Gränsöverskridande! Trodde aldrig att du skulle komma ur garderoben när det gäller just baket.

FamiljenFriluft sa...

O. Nej? Det visste jag inte? I vilken kyl? Det verkar som om min kallskänka möjligen kan ha städat bort den i ivern... :-)

Jessika: Oh - lyckis dig! :-)

Mackan: Tack. Tror jag. :-)

Jessica sa...

Fast med bröd och bakning går det bara att improvisera till en viss gräns. Precis som Örjan säger så måste man ha mallar eftersom det i slutänden handlar om kemi.