onsdag, juli 16, 2008

Korv med mos.... Typ...Var ensam en sväng igår eftermiddag. Fru Värn hade åkt till stan för att på Skansen träffa sin lillasyster och dennas man. Barnen följde med. Dottern var begeistrad över att "Älgen var jättestor! Tillochmed större än pappa!" Jag antar att det är dags att börja träna lite, igen... :-)

Nåväl. När jag är själv orkar jag nästan aldrig lägga ned någon större tid på att laga mat. Det blir något som går snabbt. Mat övergår mer till att bli "bränsle för kroppen" än "njutning" och det är något som jag faktiskt ibland uppfattar som ett problem och försöker göra något åt.

Igår blev det - för att jag inte orkade göra något, "Korv med mos". Fast inte någon vanlig korv. Ja - inget vanligt mos heller, för den delen. Jag hade köpt billig, men bra Bratwürst hos vår lokala Lidl, inte helt olika Nürnberger-bratwürstchen, i smaken, men mycket större. Riktigt bra är de i alla fall (och med fantastiskt bra skinn, som spricker vackert när man steker).

Till detta gjordes en blomkålspuré, för att matcha kummin och lök i korven. Jag har säkert postat flera olika recept på blomkålspuré förut, här på bloggen, men igår gjorde jag såhär:

(4 port)
1 Blomkålshuvud
2 dl crrème fraiche
1 dl mjölk
1 krm muskot
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
1 tsk socker

Jag börjar med att ställa en kastrull på spisen (ganska vid, och med lock till) och värmer creme fraiche och mjölk till en "sås". Under tiden plockar jag buketterna av blomkålen, så smått jag bara kan.
I med blomkålen i "såsen" och på med lock. Skruva ned värmen. Låt skjuda tills blomkålen är genomkokt och mjuk. Känn efter med sticka.
Smaka av med kryddorna.
Stavmixa till önskad konsistens. Jag gillar ofta att ha min puré, lite "grynig", andra gillar mer "moskaraktär".
Låt gärna stå och svalna något, så blir purén något fastare i konsistensen.

Servera gärna till kryddiga korvar, grillrätter eller halstrad gös.

4 kommentarer:

Jessika sa...

Purén ser ju väldigt puréeig ut... Annars är jag också förtjust i blomkål, och i potatis- och morotsmos, rotmos, mos på rötter, mos på moset ;), ja du fattar. Och så får man bra rester. Ska man äta upp dem på direkten, potatisbullarna etc., så är panko iställer för vanligt ströbröd oslagbart.

Jesper sa...

Ja, har hört mycket gott om panko, men har inte använt det själv, än...

Rutan sa...

Jag har just följt ditt recept och det blev s å gott!

Jesper sa...

Rutan: Kul att du gillade det!