onsdag, juli 09, 2008

Dagens veg: "gratinerad quornfile"



Såhär på sommaren har vi på jobbet slagit ihop verksamheten med en annan förskola i stadsdelen och nytt folk som äter hos mig betyder givetvis nya matvanor. Det finns i gruppen nu ett betydligt större antal vegetarianer än det gör på "min" förskola och jag lagar därför alltid vegetariska alternativ till den ordinarie maten. Idag har jag haft "pasta alfredo" på matsedeln och då den ju innehåller rätt mycket kyckling fick jag tänka till lite och kom sedan upp med den här lilla rätten:

(Per portion)

2 quornfileer
Olivolja till stekning
1 dl creme fraiche
½ dl matlagningsgrädde
½ gul lök
1 klyfta vitlök
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 tsk salt
En god näve riven ost för gratinering.

Sätt ugnen på 180 grader.
Hacka löken fint
Tina quornfileerna och stek dessa lite hastigt i en panna med lite olivolja och löken. Salta.
Lägg quorn och lök i botten på en liten gratängform.
Koka sås på creme fraiche, matlagningsgrädde, kryddor och lite ost. Låt koka ihop.
Finhacka vitlöken. Ha i den i såsen och låt koka med i några minuter.
Slå såsen över quornfiléerna.
Täck med gratängost och in i mitten av ugnen i c:a 15 minuter.

Idag serverade jag det här med pasta. Det var gott.

2 kommentarer:

emma sa...

Trevligt med små individuella som omväxling.

Jesper sa...

Ja, jo, det är ju trevligt, även om det inte är omväxling. All "specialmat" som jag lagar i typ mindre kvantiteter än kanske 10 portioner brukar jag "portionsservera" antingen på tallrik, i små fina formar eller liknande.