tisdag, juli 08, 2008

Typ Stroganoff
Det här händer inte särskilt sällan i det Värnska köket: Man börjar laga någonting kommer på att det var något annat man var sugen på och får till sist ihop något som är varken eller... I det här fallet började det hela med att det var bra pris på högrev på bit på ICA. Fru Värn köpte en rejäl bit och jag tänkte laga en mustig gryta som hon och dottern kunde äta (kanske i ett par dagar) till lunch när jag är på jobbet. Jag började så med att skära biffen i schyssta lagom barnvänliga bitar (och inte i fina strimlor) och lade dessa att bryna i en het hjutjärnsgryta med lite margarin. Så slantades morötter, men eftersom Lillkillen f.n. har riktigt ont i magen (och framförallt på nätterna) hoppade jag över lök och vitlök. I med ett par lagerblad, lite salt och peppar och så en skvätt rött matlagningsvin.

Då det kokat ihop sig under sisådär en timma har man en vettig grund för gryta, vad man än kommer på. Boeuf bourguignon? Pas des problemes! Kalops? Enkelt! Köttet kan tillochmed tas upp ur krytan och sedan monteras i något slags pepparrotskött eller dillkött eller liknande. Men så ville Fru Värn ha "något med tomat" och det fick bli "nästan biff stroganoff" i stället.

(4 portioner)

500g högrev
2 msk margarin eller smör
4 små morötter
2 dl rödvin
1 tsk salt
1 krm peppar
1 buljongtärning
4 lagerblad
3 dl vatten
1 burk (300g) krossade tomater
2 dl creme fraiche
2 ordentliga matskedar god senap (jag tog graveleijs)
1 tsk stocker
2 msk vetemjöl

Börja med att skära högreven i strimlor, eller som jag - i mindre bitar. Bryn dessa i lite av smöret i en gryta.
Skala och skär morötterna i schyssta bitar och hysta i dem i grytan
På med lagerblad, salt, peppar, vin, buljongtärning och vatten och låt koka ihop i en timma eller så (tills köttet är riktigt mjukt.
I med senap i grytan och låt koka med i någon minut, innan du tillsätter tomaterna. Låt sjuda till det tjocknat något.
Smaka av med salt, peppar och socker.
Red möjligen av med ett "beurre manie" av mjölet och smöret som är kvar.
Servera till kokt ris.

2 kommentarer:

Jessika sa...

Oops så det kan gå :).
Vad för sorts namngiven gryta hade du tänkt dig från början? Det låter lite som Gryta a la Jesper liksom rätt tidigt.
Jag hoppas att lillpojken inte har kolik och tänker vara olycklig sina första tre levnadsmånader. I all välmening: har ni funderat på mjölkprodukter?

Allt gott till fru Värn!

Jesper sa...

Jessika: Jag hade nog tänkt något i stil med beouf bourguignon...

Och ja - vi har tänkt på det där med mjölk, rätt mycket, eftersom Fru Värn är känslig för laktos, men det verkar inte göra någon skillnad varesig det är lite laktos i maten eller ingen alls, vad det gäller Lullkillen. Han skriker precis lika mycket ändå...