måndag, juli 21, 2008

Grillad lax med teriyakisås, wasabicreme och grönsaksris



Lax:

4 portionsskurna bitar. 125-200g / port.

Grillas på grill eller steks på MYCKET hög temperatur (använd "stryktålig" olja av hög kvalitet och ha bra drag på fläkten), några minuter på varje sida, tills ytan karamelliserats. Använd gärna grillpanna, ifall du har en. Salta och peppra.


Teriyakisås:

½ buljongtärning
1 dl japansk soja
1 tsk ingefära
1 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad, om man vill ha i det.
1 dl soja
½ dl vatten

Kokas ihop till sirapskonsistens.

Wasabicremefraiche:

1 dl creme fraiche
1 tsk wasabipaste på tub

(kan ersättas med johnnys senap och pepparrot, ifall man inte har tillgång till wasabipaste)
Rörs ihop till dressing.


Grönsaksris:

3 dl parboiled ris
3 msk matolja
1 buljongtärning (kyckling eller grönsaksbuljong)
Lite finhackade grönsaker (morot, palsternacka, majs... vad du har hemma)
7,5 dl vatten.

Hetta upp oljan i en kastrull. Släng i grönsakerna, som får fräsa med ett tag.
I med riset. Rör ordentligt med en slev. Risgrynen skall bli nästan genomskinliga.
I med vatten, ungefär 4-5 dl.
I med buljongtärning. Finfördela i riset med gaffel. Rör om i riset lite då och då.
Koka, utan lock, på medelvärme. Rör i riset lite då och då.
Tillsätt mer vatten allteftersom det kokar in, tills riset har en mjuk, fluffig konsistens.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du kan också, om du inte har riktig pepparrot hemma heller, köra med sådan där tokstark fransk senap i stället. Men använd i så fall ett sådant märke som är så starkt så ögonen lossnar och rullar ur sina hålor.

Det ska kännas som att svälja tigersalva.

(Johnnys är ganska söt på ett sätt som Wasabi inte är, men Jonnys-Pepparrot-creme fraiche är säkert lika gott!)

Oh - och jag gör min teriyakisås ännu enklare än din.

En enkel 1-2-3-lag blandas med lika mycket japansk soya och får koka till rätt konsistens. Om det behövs kan den nöd-redas med lite maizena, men har man tid så blir det bättre att koka ihop allt.

Under tiden som den kokar rostar jag sesamfrön i en het, torr stekpanna. Rosta tills de blivit... ja, rostade. Gyllenbruna, inte kolbriketter. Hysta fröna i såsen.

Ingen ingerfära, säkert mycket onyttigare än din, men så brukar jag göra och det brukar bli så bra så ;)