Men artikeln är rätt konstig - dels skriver skribenten (Jessica Balksjö) om "Unami" (vilket alltså är felstavat) och dels kanske någon tycker - "men har man inte försökt att framställa just umami genom olika kombinationer med natriumglutamater?" Svaret är "jo - precis" vissa av oss kommer kanske ihåg "aromat" på Svenska kryddhyllor (en liten gul burk från knorr?). Ett försökt till "umami på burk", fast innan vi använde ordet umami, som är ett japanskt låneord.
Men sedan kommer några riktigt roliga meningar, i den här - tämligen okritiska - artikeln:
Mirakelsmaken upptäcktes av en japansk forskare för över 100 år sedan och har hittills bara varit tillgänglig för de största stjärnkockarna.
Nu kan vem som helst få maten att smaka underbart.
Som sagt - umami är en smak, inte ett ämne (och om det är det är det alltså något slags natriumglutamat). Och ingredienser med den smaken har väl funnits tillgängliga för alla som kunnat hitta rätt råvaror? Vem som helst KAN väl redan få maten att smaka underbart? Man behöver väl inte vara en av "de största sjänkockarna" för att skala räkor?
4 kommentarer:
Jag använder fortfarande Aromat... Gott i potatismos, men främst på en skiva knäckebröd om man vill ha ett snabbt och salt mellanmål någon gång.
mrarboc: Jo, aromat är säkert en tämligen användbar krydda. Själv använder jag inte den, eftersom det kommer en hel del larmrapporter om glutamat som tillsats i diverse livsmedel och att vissa barn inte ska få det i sig.
Jag håller med, en del knas i texten där!
Jag bara skrattar!!!!!!!
Skicka en kommentar