tisdag, februari 09, 2010

Gör-det-själv-kött?

Läser i aftonbladet att Sverige röstat "ja" i EU-organet SKLD för att börja använda "köttklister" av trombin inom EU. Det här köttindustrin möjlighet att "limma ihop" delar av kött för att t.ex. sätta ihop mer estetiska former på köttet. Man kan också använda delar från ett kött (t.ex. en oxfilé) och sedan limma ihop med delar från en annan för att kunna sälja Frankensteinbiffen som "hel oxfilé". Själva klistret heter Fibrimex och är tillverkad av blod från gris eller ko. Den består av två olika blodenzymer:

Trombin, som är ett nyckelenzym i koagulation och fibrinogen, ett protein i blodplasma, som vid koagulation omvandlas till olösliga trådar av fibrin. Ett slags "tvåkomponentlim" för kött således.

Den svenska delegationen har godkänt att medlet börjar användas, men vill få till en märkning av "limmat" kött. Man ser en uppenbar risk i att konsumenter kan vilseledas och luras att betala för mycket för ett "fejkat" livsmedel.

2 kommentarer:

landonius sa...

Så var det dags igen! I slutet av 80-talet fick jag erbjudande att gå in i ett bolag som importerade ett mirakelmedel som kunde klistra ihop kött och forma det som man ville. Det var framtiden, och vi skulle skära guld med täljkniv. Formstöpta oxfilé kan kanske tilltala somliga ekonomiskt sinnade, men resultatet var det lite si-och-så med, och någonstans tyckte jag att det var att luras, så jag tackade nej.Tydligen har några lyckats med att utveckla metoden till industriell nivå om det nådde EU nivå, men det är fortfarande att luras, hur man än vänder och vrider på det!

Jesper sa...

Landonius: Ja, så tycker jag också. Det känns inte riktigt hederligt.