onsdag, februari 24, 2010

Raggmunk med fläsk

Onsdag. Och det betyder ofta - på mitt jobb - husmanskost. Det är roligt. Jag känner mig alltid som något slags "förvaltare av matkultur" när jag får laga gammaldags husmanskost. Det är kanske en fördom jag har, men jag tror att barn av idag kanske inte så ofta får gammaldags mat som kåldolmar, raggmunk, strömmingslåda och janssons frestelse hemma? Nåväl. "Mina barn" på förskolan får i alla fall rätt ofta rätt "gammaldags mat" och det brukar ofta vara väldigt poppis, både bland barn, personal och barnens föräldrar (som inte sällan skickar uppmuntrande små mail och lovordar just min "mormorsmat".

Just idag har jag plockat fram en riktig klassiker (och tackar min lyckliga stjärna - och min fantastiska chef - att vi till slut, för något år sedan - fick köpa stekbord, utan vilket den här maten skulle varit omöjlig att göra.

Precis ALLT går på stekbordet, utom lingonen.

Som också var "hemmafixade". Vad tycks om raggmunk, fläsk och rårörda lingon till lunch?

16 kommentarer:

O. sa...

Du har handjagat 500 raggmunk? Jag är imponerad.

Mackan sa...

Jag är också rätt impad, faktiskt. Har sett ert stekbord och det är ju inte hur stort som helst, heller.

Vill inte ens börja fundera över hur du skulle löst det med stekpannor ;)

(Gissar dock att du har lite rejäla doningar när det gäller att riva potatisen och sånt. Det är verkligen ingen lek till ett par hundra portioner.)

Granfot sa...

Mmm, Raggmunk med fläsk är ju helt underbart käk... Brukar vara det och kroppkakor som går som smör i matsalen på jobbet. :) Fast det var längesedan jag såg någon restaurang / matsal servera Pölsa, denna fantastiska maträtt... :) (Jaja, jag är nog nästan ensam om att tycka det, men synd är det. )

Ingvor sa...

Ohhhh, vad det ser gott ut!!!!!
Kan du inte komma hit och laga det?

Jesper sa...

O: Nej. 350. Rätt många borta den här veckan.

Mackan: Nej, stekpannor på vår lilla spis, med bara två plattor är helt omöjligt. Riv/skärmaskin är ett måste. Men det har vi ju. En riktigt bra.

Granfot: Ooohhh. Pölsa. Nu blev jag sugen.

Ingvor: Ja, det var gott. Jag tog sedan hem ett par formar till mig och mina egna barn. Det var jättegott, tyckte vi allihop. Och ja, jag får väl komma förbi snart och laga lite raggisar. Kram.

O. sa...

R-e-s-p-etc :) Schysst projekt!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Riktigt gott med raggmunk och fläsk. Har själv stekt ett antal genom åren.
Gammaldags mat är en trend som kommer mer och mer, härligt ;)

Rebecca sa...

Du kommer vara mycket saknad. Hoppas livet tar en ljus vändning så du får må bra och får inspiration till att blogga och inspirera igen - för det är du duktig på.
Kram!

Suzan sa...

Varför tog du bort kommentarsfunktionen på d sista inlägget? Man kan ju likagärna kommentera här, ..hursomhelts, detta blev längre än planerat, jag ville bara önska dig lycka till!

KARLAVAGNEN sa...

Håller med föregående talare ang borttagning av kommentar möjlighet! Du kommer att vara saknad. Förstår dig iofs!

Låt bloggen vara kvar ett tag och ta inte bort den helt! Försvinn inte helt!!! Såg du Landet Brunsås och att det tar 14 ggr innan ett barn gillar en ny smak? Det tror jag inte på - jag gillar fortfarande inte lever. Klarar bara inte av att äta det.

Sköt om dig! Under tiden lever jag i förnekelsen att du inte kommer att blogga vidare.

Louise sa...

Hej Jesper.

Jag hoppas också verkligen att det vänder snart och att du hittar glädjen igen. Allt går ju upp och ned...
Lev väl.
Styrkekramar!

KARLAVAGNEN sa...

Ditt skrivande saknas mig.
Hoppas på en återkomst en regnig dag någon gång i framtiden...

Lagers tabberas sa...

Man kan bara inte sluta så här - livet är djävligt ibland, men det upphör inte om man lever med det:
Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra
Mod att förändra det jag kan
Och - förstånd att inse skillnaden!

Jesper sa...

Tack, alla, för Ert stöd. Jag har tänkt om i fallet att rensa bloggen, och låter den ligga uppe för de som faktiskt söker något recept här ibland.

Vad det gäller att skriva i den är det emellertid så att det känns svårt att skriva just nu. Jag har helt enkelt ingen inspiration. Alls.

KARLAVAGNEN sa...

Men, du... Jag ska ju häcka på ditt kafe när jag blir pensionär (18 år eller så) hör du av dig då ialla fall och ger mig adressen?

Anonym sa...

Du är saknad.