söndag, december 04, 2011

Knäck

Vi är i advent. Advent, som jag förstått betyder ankomst. Och an kommer även den här veckan en bloggpost inspirerad av förberedelserna inför den annalkande julen.

Har - i ett par omgångar den här veckan - kokat knäck. Klassiskt julgodis. Och precis så lagom enkelt att tillochmed jag, som är erkänt värdelös på all form av bak- dessert- och patisseriearbeten faktiskt klarar av det.

Knäck:

50 g smör
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
50 - 75 g sötmandel

Gör såhär:

Lägg ut 50 - 100 st. knäckformar på ett plant underlag. Gärna på ett bakplåtspapper eller så- du kommer att spilla.
Sätt samtidigt ugnen på 200 grader.
Lägg mandlarna på en plåt och låt rosta i sisådär 7 minuter.
Ta ut mandlarna och finhacka dem.
Leta fram en TJOCKbottnad kastrull att koka knäcken i
Smält smöret i kastrullen
I med sockret. Rör nu om hela tiden! Annars bränner smält socker fast i kastrullbotten
Tillsätt sirapen. Koka ihop under omrörning.
I med grädden. Rör!
Justera värmen lite allteftersom så att det inte bubblar så kraftigt!
Koka knäcken i cirka 10 minuter.
I med mandeln. Rör hela tiden!
Koka ihop till bra konsistens.
Testa om knäcken är färdig genom att göra "kultestet": droppa lite knäckmassa i ett glas med vatten och se om det bli vackra kulor fin knäck i glaset, då är du färdig!
Portionera snabbt upp knäcken i formarna. Låt svalna ordentligt.

Inga kommentarer: