Var hemma hos min storebror igår. Vi hade "en lite grabbig" kväll, med mat, prat om livets allvar, några öl, en flaska vin och mycket och god mat. Det är så i vår familj - vi umgås ofta över och kring mat. Många av mina egna viktigaste insikter och beslut har jag gjort och tagit i något av familjemedlemmarnas kök. Köket är verkligen hemmets hjärta. Och hjärna. Och i vårt sociala liv den naturliga samlingsplasen. Liksom våra förfäder före oss samlas vi kring härden och liksom nästan "i lågornas sken" och där söker vi varandras närhet och värme, men också råd och vishet.
Nåväl. till förrätt igår blev det ett slags ceviche på tonfisk, vaocado, lime och annat smått och gott. Som alltid när min storebror står i köket är det rena, enkla smaker och enkelt elegant:
(2 port)
300g fin färsk tonfisk i små tärningar
Tvåtärnade avocado
juicen från två lime
3 msk chilisås med vitlök (sån där man hittar på asiatiska livsmedelsbutiker)
En skvätt soja
Salt och peppar
Börja med tonfisken och stänk lite lime över den, så den börjar "grava" lite.
Lägg i avocado i serveringsskålar.
Rör i chilisås, limejuice och soja i skålarna
I med tonfisken.
Smaka av med lime, salt och peppar.
söndag, februari 21, 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Mmm, det där lät jättegott! Ska jag testa. Tonfisk är ganska standard här i Spanien och används till allt möjligt i mat-väg!
Mmm. Tonfisk är jättegott. Och med chili och lime blir det en riktigt fräsch brytning.
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=95215
Kryddkonst, kanske naagot att goera med barnen?
Just nu tävlar jag bort en ABTRONIC X2 på min blogg! Var med och tävla du med :)
Karlavagnen: Kul! Tack för tipset!
Veronique: Tack för tipset. Jag kommer låta din kommentar ligga kvar här ett tag, men snälla du, kommentera gärna ämnet och posta inte bara länkar till din egen blogg.
Skicka en kommentar