Fettisdagen. Upptakten till fastan. Och för de flesta av oss - "semmeldagen". Det äts och testas och jämförs semlor i tidningar, i mina favoritbloggar och på TV.
På förskolan är semmeltempot lägre, men det har ändå bakats semlor med barnen idag. Eller semlor och semlor? Finns det regler för vad en semla SKA innehålla? För när man jobbar med barn i förskolemiljö får man inte använda mandelmassa. Alls. Nöt och mandelallergiker kan få en allergisk chock bara de vistas i samma rum som det kan finnas spår av mandel. Som i en semla.
Svaret blev att i stället fylla semlorna med bär (hallon).
Och då infinner sig nästa allergi-jobba-med-barn-i-kök-fråga: "Hur gör vi med dem som inte tål mjölkprotein?". Intressant frågeställning. Utan något riktigt bra svar. För visst finns det numer soja-substitut som går att vispa, men nu är vår semla alltså en vetebulle med kardemumma i, utan mandelmassa och dessutom utan grädde. Är det en semla då?
Och nu kommer nästa "ta - i - så - att - du - baxnar - allergi - jobbamedbarnikök - fråga": Nämligen: Vi har äggallergiker bland barnen. Man kan varken ha ägg i själva vetedegen eller pensla för vacker färg...
Resultatet blev - enligt uppgift - "gott". Om än kanske inte en så traditionell semla?
Bra jobbat, i alla fall, alla kollegor som tog sig tid till att baka med barnen. Det lär ha varit mycket uppskattat! Good work!
...och själv åt jag inte en enda semla det här året.
tisdag, februari 16, 2010
Fettisdagen
Etiketter:
Allergier,
Barnmat,
Ekbacken,
fettisdagen,
semlor,
traditioner
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
enligt uppgift så var "dagissemlan" sååå mycket godare än lux-varianten. och då segrade ju ändå lux i dn:s semmeltest 2010. bra jobbat :D
Anonym: "Förskolesemla" :-)
gott med semlor men på min förskola gjorde vi traditionellt med hemlagad mandelmassa och vispad grädde. den som inte kunde äta grädden och semlan fick riskaka med mandelmassa i. lite trist kanske men de funkade de med
Jöss, verkar komplicerat och förresten fröna i Hallonen - kan inte de ge allergi också? Helt seriöst alltså... Har för mig det...
Ingen semla här heller...
Förskolekock: Bra. Tyvärr fick vi inte ha mandelmassa här, då vi har några som är så jätteallergiska...
Karlavagnen: Vet inte. Här har vi i alla fall inga med det problemet (än). Peppar, peppar.
Hemskt att så många barn är så allergiska numera. Vad är det som är fel?
Njöt själv av en semla (modell mindre, bageribakad med egenlagad mandelmassa) men det räcker nog för i år.
Tror oallergiska fröken Dill
Åt en "drömsemla" från seveneleven idag, den hade smörkräm istället för mandelmassa. Annorlunda, men grymt gott, eftersom jag är helt såld på smörkräm :-)
Skicka en kommentar