tisdag, juli 21, 2009

Sexig mat?

Mat är sex. Eller? Kollar man runt på olika bloggar används inte sällan ord som "sexig" och "porrig" om uppläggningar. På favvisbloggen Matälskaren skrev Lisa ett roligt inlägg för lite sedan om Den svenska synden.

Själv är jag en av dem som alltid hävdat att mat och sex faktiskt hör ihop, även om jag inte - som t.ex. Anthony Bourdain eller Bill Buford tar till metaforer av sexuell art när jag skall berätta hur man skall späcka en kotlettrad (det känns lite väl uppenbart, eller hur?).

Jag tror - personligen - att sambandet är mer sofistikerat, något mindre uppenbart. Att det kanske finns mat som "tänder" oss. Att det finns uppläggningar och tekniker som kan "egga" eller "tända" oss och att jag som kock - faktiskt - gärna VILL att du, när du äter på en restaurang med din kära, faktiskt SKA få sex efter middagen. Du kommer att komma tillbaka och äta hos mig igen. Och det ger mig pengar!

En till som har hajat det där är Gordon Ramsay, som verkligen försökt hitta en ny publik och göra saker och ting lite "sexigare" - eller vad säger ni om det här?Så - är jag - som kock - egentligen en del av koppleribranchen? Tja - man undrar ju. Restaurangbranchen är ju beryktad för en notoriskt öppen inställning till sexuella relationer (för att uttrycka det milt) som får t.ex. rock 'n roll-branchen att verka vara upprätthållen av korgossar!

Men finns det sexig mat? Mat som liksom får dig att "gå igång"? Eller ät det allt det där andra - belysningen, sällskapet, miljön och atmosfären som får det att "klicka till"?

Livsmedelsbranchen verkar se på sig själv som rätt "porrig", i alla fall.

Eller vad sägs om den här lilla reklamfilmen, för Perrier, från någon gång på 70-talet, i Frankrike?Eller ännu värre - en tysk reklamfilm för en annan världskänd dryck:

14 kommentarer:

Örjan sa...

Perrierfilmen
Vad bra den var.
Vuxenassociationer möjliga trots barnvänlighet.

Tyska filmen hade inga av dessa kvaliteer.

Suzan sa...

Klart d finns sexig mat!

Jessika sa...

Mat och sex bjuder ju båda in många sinnen i upplevelsen, för en del mer än andra när det gäller just mat. Om man tänker på vilken mat som avger aromer och annat som får en att må bra, som choklad (rent innehållsmässiga i kakaon som så). Båda kan skänka en djup känsla av välbehag och sensualitet.

Jesper sa...

Örjan: Ja - spritefilmen känns lite väl uppenbar.

Suzan: ...och för att provocera: Gör det? Vilken? :-)

Jessika: Bra där! Choklar!

Anonym sa...

Stopp o belägg !!!!! Visst kan man anspela på sex via mat .... Men varför då ???

Emma sa...

Nej, jag vet inte vad jag ska säga men jag tänker nej! För mig hör inte mat och sex ihop, jag hatar att tänka på det på det viset och blir snarare äcklad. Men det känns som att det finns två sidor, och det är när det blir alltför grovt som jag inte gillar det.

När det gäller reklam vill jag tänka på mat som mat och hur underbart det är och inte ihopkopplat med någonting annat. Men jag tycker vissa reklamfilmer är helt ok, som den coke zero, ok kanske inte den mest sexiga men det är de enda jag kommer på nu och den anspelar på det. Men jag tycker det går för långt med saker som den tyska reklamfilmen i det här inlägget.

Jag håller med om att det finns mat som kan påverka oss på olika sätt men jag vill inte att det blir alltför grovt visat om det låter vettigt?

Inte heller vill jag äta mat som är upplagt på ett vis som anspelar på det eller enbart för att det ska leda till någonting, eller att man äter en special komponerad måltid som ska leda till det, händer det så händer det. Och för att besvara din fråga så tror jag att det beror mer på sällskapet och stämningen än maten. Det vill jag tro i alla fall, för mig är mat en sak och sex en annan.

Jesper sa...

Anonym: Precis.

Emma: Fint skrivet. Jag hajar. Det var bra tänkt, tycker jag.

Silver sa...

Hej Jesper, skön blogg - den åker upp på min favoritlista - klart allt sinnligt hänger ihop!

Lisa sa...

Hahaha! Vilka filmer. Du är bäst!

Jesper sa...

Silver: Ja - och jag brukar läsa din. Kul att se dig här!

Lisa: Äsch. *rodnar*

Lisa sa...

Värst då? ;-)

Fredrik sa...

Den tyska Sprite reklamen var bedrövlig - men - genial rent marknadsföringsmässigt. Skapar inte den diskussioner vore det konstigt...fast sedan går det väl att diskutera om det gynnar varumärket. Egentligen.

Och - ja, mat och sex hör definitivt ihop! ;)

chili sa...

Jodå mat kan va lite sexigt, men inte lika sexigt som en rikgt vacker bakelse:)vilken härlig blogg du har, full med en massa gott:)Vilken é din absoluta favoritkaka?

Jesper sa...

Chili: Vet inte, faktiskt. Jag är inte så mycket för sötsaker som kakor och bakelser. Prinsessbakelser, kanske?

Och fin blogg DU har!

Fredrik: Mmm. Effektsökeri.