onsdag, juli 01, 2009

Varmdagsmat?

Det är sommar. I Stockholm har det de senaste dagarna varit mellan 25 och 30 grader, lite beroende på var i stan man är, på eftermiddagarna.

Själv har jag svårt att äta när det är så varmt. Jag blir likskom inte hungrig. Jag ser till att dricka mycket, men jag har jättesvårt för att äta. Det blir bara kanske en tallrik yoghurt, eller lite bär och nötter eller så till lunch. En sallad eller skinka och melon till middag. Jag äter däremot gärna frukost. Ägg, smörgås, yoghurt, juice, kaffe... Varje dag. Men just lunchen - och middagen - tycker jag är svårt att äta.

Svaret har ibland blivit "sallad med något på". Där "något på" kan vara grillad haloumi, några skivor mozarella och en vinägrett, lite stekt bacon som fått svalna, lite tonfisk, några räkor och ett kallt kokt ägg, lite rostade pinjenötter...

Ni hajar.

Ibland gör jag bara grönsaksstavar och någon dipp på typ gräddfil eller creme fraiche. Ibland öppnar jag en burk sill och lägger lite på en smörgås.

Hur äter ni, när det är riktigt, riktigt varmt? Är det bara jag som inte klarar av att äta?

8 kommentarer:

Lyxpiraya sa...

Yoghurt som är saltad , pepprad och i den lägger jag sockerärtor, rökt skinka..äh, jag lägger upp det på receptbloggen :)

Ellen sa...

Jo, jag är som du! Frukost går alltid ner med god aptit, men sen när dagen blir varmare och varmare så blir jag "liksom inte hungrig".
Har dock laddat upp kylskåpet med massor av grönt och annat som kan bli just goda sallader, både till lunch och middag.

Idag blev middagen en tallrik med morötter, rädisor, vitkål och sockerärtor som dippades i turkisk yoghurt med salt o gräslök. Till det ett kallt kokt ägg. (samt ett litet smakprov på en slags gaspacho jag försökte mig på; gjord av Go Greens tacosalsa, mixad med svarta bönor och vatten. Men jag kan tyvärr inte tycka om gazpacho, inser jag varje gång jag provar.)

Du kanske har något tips på någon kall soppa man kan göra (det är tomatsmaken jag har svårt för)?


Men jag älskar sån här värme trots allt!

Silver sa...

Vi kör fullt ställ - däremot har vi flyttat middagen från 18-draget till närmare 8 då tempen gör att man börjar bli sugen på "riktig" mat igen. //Ola

Jesper sa...

Lyxpiraya: Ja! Gör det!Och läånka hit, så länkar jag tillbaka, om jag får några fler kul bloggtips!

Ellen: Vichysoisse? Välkommen hit, förresten - har inte sett dig här förut, tror jag? Tack för dina kommentarer, i alla fall. Och som sagt - hjärtligt välkommen.

Silver: Jo, det är ju förstås också en idé. Men känner du aldrig (t.ex. när du jobbar i klök?) att det är för varmt för att äta?

Eva sa...

Jag har samma problem, fast nu när jag äter LCHF så står jag mej iofs så mycket längre på en måltid.Inga hunger-dippar när kvällen och svalkan kommer m.a.o. Har just börjat nytt jobb och ena snubben har ngt slags rekord i frivillig fasta - 26 timmar utan en matbit! Och ändå perfekt blodsockervärde?

Ellen sa...

Jaa, just det! Det har jag aldrig testat, även om det har funnits på listan ett tag...

Tackar för välkomnandet också, jag har minsann lurkat runt här rätt länge, även om jag inte kommenterar så ofta som man borde... Men förra sommaren gav jag mig bl a till känna när du skrev om rutiner för att underlätta storköksarbete; jag vikarierade på ett äldreboende så jag lärde mig massor och fick lite tips av dig. :)

Jesper sa...

Eva: Bra tips, där om LCHF. Kul. Och grattis till nya jobbet!


Ellen: Oh - nu kommer jag ihåg. Kul att se dig här, i varje fall.

Eva sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.