torsdag, juli 02, 2009

Konspirationer bakom centralisering av kök?

Läser i SvD idag om hur upphandlingen av sjukhusmat för Stockholms läns landsting gick till och blir mörkrädd.

Mörkrädd för att jag känner igen en del av tongångarna från de försök att centralisera all skomat och förskolemat som görs i Stockholm.

Livsmedelsindustrins företrädare går ihop i föreningar med käcka namn och får själva vara med och mer eller mindre själav skriva de policies och kostråd som skall gälla i varje enskild kommun. Kostchefer anställs på konsultuppdrag från livsmedelsbranchen.

En branch där man gärna ersätter "riktiga" produkter med tillsatser. Det är billigare. Det är lättare att "näringsberäkna" varje portion. Det är billigare. Mycket billigare.

Är det någon mer än jag som ser en fara i att A) mat för sjuka, gamla och barn i mindre och mindre utsträckning lagas av folk som känner just de sjuka, de gamla och barnen och/eller har intresse just för det? B) det är en industri som komersiellt vill öka vinsten på varje portion som själva tar fram riktlinjerna för vad som skall vara ett rekommenderat dagligt intag av just sina egna livsmedel?

5 kommentarer:

Jessika sa...

För någon som har legat på sjukhus mycket och fortfarande gör det och som har upplevt sodexos mat amt jämfört den med centralköket vid västerås sjukhus så får jag säga att Västerås vinner. Och jag blir också mörkrädd när jag läste SvD. När man är sjuk och inte vill äta då behöver man inte vad Sodexo har att erbjuda sedan får det vara så näringsriktigt som helst. Maten är motbjudande när man inte vill äta till att börja med.

Anonym sa...

Det finns inte i min värld att maten skall lagas av andra än dom som är nära gästen......

Reneé

Jesper sa...

Jessika: Mmm. Och då tycker man ju möjligen lite korkat att folk borde lyssna på just gästen - eller patienten - eller hur man väljar att se på den som betalar ens lön?

Renée: Nej, det känns ju rätt naturligt att de som känner gästen bäst faktiskt också får göra sitt jobb. Tyvärr verkar det inte se ut så i verkligheten...

kallskänkan sa...

Skandal. Jag jobbade ett litet tag i ett av köken där kokerskorna och kockarna nu bara får stapla färdigmat på matvagnarna. Man har gjort folk arbetslösa och drastiskt försämrat kvaliten. Skandal som sagt.

Jesper sa...

Skandal var ordet, sa Bull