onsdag, juli 08, 2009

Sommarbuffé - lösningen på mina problem


Sommartid på förskolorna. Bara en handfull barn går på förskolan och några få pedagoger gör sitt bästa för att hålla igång verksamheten.I köket ägnas den extra tiden åt att städa, sortera gamla beställningar, inventera och märka utrustning.

Samtidigt har jag fortfarande människor med särskilda behov av "specielkost", som det heter i kommunens policypapper: Ett par vegetarianer, någon laktosintolerant, några som inte äter fläsk...

Igår fick det därför bli ett slags buffé. Jag skrev "gör din egen pastasallad" på menyn, stekte och skar några kycklingfiléer, fixade grönsaker, fetaost, rostade några bitar kycklingkorv, fixade till en vinägrett med senap och honung...

På det sättet kan ju de som inte tål något bara låta bli de sakerna de inte tål, vegetarianerna kan äta pastasallad utan kyckling, folk som vill ha köttbullar, kyckling eller korv på och i sin sallad kan ta det om de vill, andra kan använda osten, om de inte är laktosintoleranta... Ja, ni hajar. Alla kan plocka ihop något de tycker om. Alla blir mätta. Och alla får sin "specialkost" tillgodosedd.

Jag är så smart.

5 kommentarer:

Jessika sa...

Naturligtvis är du smart Jesper :)!!!
Det värsta jag visste var att gå och HÄMTA mat i skolköket. Såååå eländigt.

Örjan sa...

Men vet barnen/gästerna om vad de tål och inte?
Måste personalen övervaka, så att Ni inte blir anklagade för att servera "felaktig mat"

Jesper sa...

Jessika: Ja - bara en sådan sak. Man slipper känna sig utpekad.

Örjan: De flesta har väldigt bra koll själva, men nu på sommaren när det är lika många i personalen, eller fler, än vad det finns barn får alla hjälp att fixa med sin mat. Ibland når barnen inte upp till bordskanten för att ta den mat de vill ha själva.

Elin sa...

brukar ni ha buffe till barnen? det har vi på vårt dagis och det funkar superbra! Jag har varit mer några luncher på dagis, de köar upp jättefint och droppar saker som, "du får gå först", "det ska räcka till alla", "man måste smaka på allt". Även de minsta köar upp :)

Jesper sa...

Elin: Ja - det har vi. Nu på sommaren är det ganska ofta "buffémat". I övrigt har vi buffé vid lite festligare tillfällen, som julbord, påskbuffé, midsommarlunch, till FN-dagen (då jag brukar göra mat från flera olika världsdelar) och sådär. Buffémat är riktigt bra! Det gör att vi får mindre disk i köket, också! :-)