torsdag, juli 16, 2009

Litauen - vad är det här?!

Politiskt inlägg!

Säg inte att jag varnade Er.

Ok - läser på bl.a. SvD och tidningen Dagen att Litauen har godkänt en "morallag" som bl.a. gör det olagligt att prata om homosexuella i positiva former, något som i princip hela bloggosfären har kommenterat.

Bägge tidningarnas ingress till artikeln är ungefär likadana, men här kommer den från Dagen:

Litauen har stiftat en ny lag som gör det olagligt att uppmuntra vissa sexuella läggningar, samt bland annat spel och dobbel, hypnos, dålig hygien och dåliga matvanor.


Vad ÄR det här?

Lagstifta mot spel och dobbel? Hypnos? Dålig hygien??? Dåliga fucking mat-jävla-vanor?!

Vad ÄR det här för smörja?

Och jag skulle givetvis kunna känna mig kränkt, börja skriva långa debattinlägg om vad som är bra respektidve dåliga matvanor, börja dra fram lagstiftarnas egna matvanor i ljuset etc. Men - det känns lite futtigt. För det här är så urbota dumt på alla plan.

Man har gjort det olagligt att tala om homosexuella i positiva ordalag, t.ex. Som om yttrandefrihet på något sätt inte gällde Litauen, som för bara några år sedan faktiskt var med och krossade ett totalitärt diktatoriskt angivarsamhälle... Man tycker att de borde ha lärt sig något.

Men sedan kan man ju undra - hur kan man kontrollera att lagen efterföljs?

- Har du sett Pelle där borta... Trevlig karl. Och jobbar bra gör han också...
- Han är bög.
- Va? Oj. Ehm. Vänta... Jag skall bara gå till polisstationen och betala mina böter.

Här i Sverige finns det också moralpaniska framförallt kristna nötter ute på den absolut mest människofientliga högerkanten som "gläds" åt den här lagen. Emanuel - som själv skriver åp Dagen - har skrivit en bloggpost om det. Och - som alltid när Emanuel skriver - är det riktigt, riktigt bra. Läs gärna och förundras sedan i kommentarerna vad det är för himla kioskhjon som får sprida sin mentala pappslöjd i etern.

Och när jag börjar andas ända ned i magen igen kanske jag skriver något roligt om att man förbjudit dåliga matvanor... Det här är ju ändå en matblogg!

2 kommentarer:

Maja sa...

Fin blogg du har.

Jesper sa...

Maja: Tack. Och välkommen hit. Har inte sett dig här tidigare? Kul att se dig här, i alla fall. Och som sagt - välkommen!