lördag, juli 18, 2009

Piratmat?

På jobbet snackar vi om att göra något slags "pedagogiskt tema" i höst igen. Förra läsåret hade vi Pippi Långstrump som tema och det var fantastiskt roligt. Den här gången pratar några avdelningar på en av förskolorna om att göra något kring sjörövare och pirater och har pratat med oss i köket om vi kan hjälpa till och göra något kul kring det.

Förutom att vi nästan alltid ser ut - och låter - som pirater funderade vi kring lite olika sorters "piratmat" och har kommit fram till några olika rätter - kanske dags för en "piratvecka" på matsedeln?

- Salt sill och skeppsskorpor (det äter de i gamla seriemagasin om pirater jag har hemma)
- "Pannkaka, grisfötter och brullepudding" - vill kapten Efraim Långstrump ha när han är kidnappad av pirater
- Plankstek - eller något på planka? Att gå på planka är ju en fin pirattradition

Men så blev jag inspirerad av "Pirates of the Caribbean" och tänker "Karibisk mat"? och gjorde den här lilla grytan, med "karibiska" smaker. Den fick provätas av mina egna små sjörövare och de gillade den!

Nåväl:

(4 port)

1 paket bacon (130g?)
1 burk krossade tomater
1 gul paprika, tärnad
1 banan, tärnad
1 grönst äpple - syrligt, tärnad
2 tsk curry
1 gul lök, tärnad
1 vitlöksklyfta, tärnad
1 kycklingfile - tärnad smått, smått
1½ dl grädde (fast jag använde Oatley - I Mat, i stället)
Lite olja att steka i

Så steker jag på kycklingfilé i ungefär hälften av curryn. Lägger i en panna och skär ned bacon.
När baconet börjar bli färdigt skickar jag i de andra ingredienserna och låter koka ihop tills det är mjukt och fint.
Servera med ris.



Vad skulle NI bjuda på som piratmat?

14 kommentarer:

gitto sa...

Jag googlade lite på pirate party food, och en del roliga saker fanns onekligen. Vad sägs om sjögräspasta (grön tagliatelle?), sjömåsägg med algklet (ägghalvor med majonäs och krasse), papegojben (kycklingdrumsticks). Piratbåtar (grillkorv med segel gjorda av halva grillspett och lite papper). Typiskt amerikanskt, men det var i alla fall några saker. Googla vidare vettja!

Mackan sa...

Det finns pepparkaksformar med dödskalleform - kör en gammal "Hajk"-klassiker och stek ägg i form av dödskallar, eller tryck ut falukorvskallar, eller något.

Fiskrätter? Crabsticks? (Hitta på något vad som helst med temat "landkrabba").

Som den gamla överlevnadskille som du är, vet du ju att det finns en massa sorters sjögräs som faktiskt ÄR ätligt. Såg Hugh Fernley-Withingstall (River Cottage-killen, du vet) torka och fritera dem till chips, vilket var ett cool partytrick.

Och ni måste göra något med kanoner och bomber som är lite spektakulärt...

Ska tänka lite vidare.

Örjan sa...

Även piraterna åt väl den klassiska sjömansrätten -lobscous - eller lappskojs som vi kaller det i Sverige.

Örjan sa...

Förlåt ett p för mycket.
Lapskojs

FamiljenFriluft sa...

Gitto: Kul, tack för tipsen.

Mackan: Explosiv mat är givetvis bonuspoäng! Bra tips, för övrigt. Tack.

Örjan: Ja? Eller sjömansbiff?

Emma sa...

Någonting med spenat? Karl Alfred gillar väl det och han är sjöman i alla fall.

Kanske kan göra en skattkista som de få söka upp och i den finns mellanmål, fruktsallad eller liknande. Kanske kan berätta historier till, att sjömän fick skörbjugg etc. kanske gör att de inte blir besvikna om det inte är godis eller så i kistan.

Du eller ni skulle ju kunna låta dem pyssla lite som hör till temat, göra ögonlappar, kikare av toarullar, flaskpost etc.

Hmm, vad finns det mer...låt de äta med fingrarna, vet inte om pirater använde bestick...med de rätter som funkar. Låta de dricka "rom" antingen äppelsaft, eller vatten/mjölk med lite karamellfärg.

Pepparkaksform var en bra idé, annars om ni använder prinskorv, skär dem som en bläckfisk.

Ät köttbullar och säg att det är kanonkulor, kanske med sjögräspasta som gitto föreslog?

Någonting med fisk passar ju också, kanske fisk på planka som du var inne på? Eller hemmagjorda fiskpinnar, som de äter med fingrarna förstås.

Färska grönsaker åt väl inte pirater så mycket, men en skål med körsbärstomater kan ni ju säga är rom. Kanske blanda i någon dressing också så det blir kladdigt.

Ni kanske skulle kunna ha lite olika teman, äta som fångarna, arbetarna eller kaptenen? Då kan det vara enkelt med skorpor som du skrev, eller lite lyxigare om det är kaptenen (han kan ju få "rommen" och kanske någon mer karibisk rätt).

Emma

KARLAVAGNEN sa...

Hmm, kycklingben var jag också inne på och något med apelsin - mot skörbjuggen! Lycka till!

FamiljenFriluft sa...

Emma: Många bra tips. Tack

Karlavagnen: Ja! Apelsin och kyckling! Givetvis. C-vitamin mot sjörbjugg! Bra! Tack

Örjan sa...

Pippis (pirat-)guldpengar.

Skivade gula morötter,och/eller gul zuccini.

FamiljenFriluft sa...

Örjan, ja - det var en riktigt bra idé. Tack.

Örjan sa...

Gittos segel kan Du kanske göra med mandolinskivade avlånga guskskivor.

Örjan sa...

Livräddningsbåtar?
Färserade paprikahalvor?

FamiljenFriluft sa...

Örjan: Mmm. Riktigt bra tips. Fortsätter att experimentera. Kanske en "piratbuffé" med både små livbåtar, en skattkista, och en massa andra skojiga grejer. Kanske små plock-grejer som barnen kan äta med sådana där "cocktailpinnar" som ser ut som små svärd?

Jag skall tänka vidare, men tack - allihop - för alla fina, bra tips. Vad roligt! Tack, tack!

Örjan sa...

Svärdpinnar!!!
Vilken bra ide!
Du kanske kan få barnen att provsmaka lever, hjärta , njure.
Små,små,små spett.

Kannibaler??
Som sedan äter något med kokosmjölk.