söndag, juni 21, 2009

Päronmarmelad - typ som rabarbermarmelad, fast inte...

O. har inte varit fantastiskt utmanad av arbetsuppgifterna på sistone. Så - i förra veckan - hade vi "midsommarlunch" och genast blev det lite roligare grejer att göra.

På torsdagen, dagen före midsommarafton, hade vi dessutom planerat att göra av med fina rabarber, som skänkts oss i gåva av världens bästa Kock-Anna. Vi hade noggrannt planerat att göra marmelad på dessa. Med ingefära.

Något förvånade måste jag nog tillstå att vi blev när vi på torsdagen inte hittade några rabarber. Vi hade ju förberett dessa tidigare - rensat, skalat och skurit och sedan låtit ligga i citrondroppat vatten - för att kunna användas på torsdag morgon.

Mystiken tätnade emellertid då det helt plötsligt fanns en massa rabarberpaj på jobbet. Någon hade tagit våra rabarber och använt i sin paj, som nu skulle kollektiv-mumsas på rasten. Sista dagen som det var för flera av våra vikarier.

Det blev att hitta på något annat att göra marmelad på.

Lite snopna lade vi märke till att päronen gärna behövde göras av med före måndag och eftermiddagen ägnades således åt "typ rabarbermarmelad"-kok. Fast med päron. Såhär blev det:


10 stora päron (lite drygt, kanske?) - skalade i tärningar
1 stor tumme av ingefära - skalad - i brunoise
1 näve socker
Några apelsinskal

Kokas till rätt konsistens. Får svalna och hälles upp i burk.
Serveras med fördel till kex och ost.

Inga kommentarer: