fredag, maj 01, 2009

Fredagsmys: Dottern och pappan gör maränger


Dottern är här. Och både dottern och pappan gillar maränger. Och det är liksom ett lagom projekt att röra ihop maränger för oss; dottern är lite otålig och pappan tycker att det kanske snart kan vara dags att lägga sig. Maränger är jättelätta att göra och ett sådant där gammaldags bakprojekt man kan ägna sig åt ibland när man har ägg som börjar bli gamla.

När marängerna gått i ugnen i sisådär en timma var det dags att ta ut dem igen och kolla till dem. Och provsmaka, tyckte dottern. Så det saknas några på bilden, eftersom pappan inte hann fram med kameran i tid! Så kan det gå när man har en trött, gammal pappa!

2 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Åååh! Och jag höll på att fråga efter recept (gapflabb). Nu fick jag ytterligare en bra idé! Tack...

och om fritöser och fritering i matlagningen har du några kloka ord? Har besök av en belgare och vi har pratat belgisk matlagning och vlamse fritjes nämndes. Men det finns ju så mycket mer som man kan fritera tempura eller vad det heter osv. Som sagt, thoughts please!

Jesper sa...

Karlavagnen: Well, här är mina tankar om fritering/fritöser:

1) Du vill ha en fritös som är tillräckligt stor. Du vill inte fritera till dina gäster i omgångar, så alla får maten olika varm och i olika grad av fritering. Jag har en på två liter och den räcker till att göra pommes frites till kanske fyra personer samtidigt om man inte äter så mycket.

2) Du vill ha en fyrkantig fritös. Återigen - volymen - De flesta saker du kommer att fritera (fiskbitar, räkor till tempura, pommes, corn dogs...) är avlånga. Du vill lägga flera bredvid varandra. Runda fritöser är således inte helt optimala härvidlag.

3) Det går precis lika bra att fritera i gryta, men oftast är det svårare att hålla en konstant temperatur. En fritös håller jämnare temp. och är lättare att reglera (min spis har inga gradantal, utan mer "min - max"-skala, mednågra steg emellan) En fritös har alltid gradskala på effektvreden. Och termostat. Bra grejer.

4: En fritös är ganska dyr, köksutrustning (Okej - inte "begagnat bil-dyr", men heller inte "potatisskalarbillig") så tänk till om du verkligen behöver en. Gillar du friterad mat? Gör du ibland tempura eller pommes frites hemma? Vill du äta vårrullar oftare? By all means köp en fritös. Är du rädd för oljig mat? Köp inte.

Hoppas att det blev liet klarare.